През април най-успешната ни сноуборд състезателка обяви, че се отказва от професионалния спорт

През април най-успешната ни сноуборд състезателка Александра Жекова  обяви, че се отказва от професионалния спорт. Саня има 3 златни медала от Световни купи, близо 70 пъти влиза в топ 10 в световната ранглиста, два финала на Олиймпийски игри и десетки златни медали от различни състезания.

Сани Жекова се класира за финала на Световната купа в Банско

Сани Жекова спечели злато на Световната купа в Швейцария

„Основната причина да спра своята спортна кариера е, че в последните няколко сезона се натрупаха много на брой малки травми, които наистина спираха нашия тренировъчно-състезателен процес и това наложи едно леко изоставане спрямо конкуренцията в световен мащаб. До 2016 г. ние винаги сме имали едно константно, много динамично израстване спрямо конкуренцията и винаги сме били едни от лидерите в този спорт и мисля, че тези травми започнаха да ми влияят много силно, чисто психо-емоционално.Започна да става все по-трудно и тази година, след последната травма, когато се наложи и оперативна намеса, просто беше невъзможно да изпълня целите, които бях заложила пред Министерството на младежта и спорта в началото на сезона, а те бяха за финал на Световния шампионат и се наложи да взема това решение”, сподели тя в първото си телевизионно интервю, след като сложи край на кариерата си.

Жекова: Победата в Универсиадата бе голям личен успех

Сани Жекова със злато на Универсиадата

Сани Жекова е на финал на Световното по сноуборд

Александра Жекова с рекордна титла на държавното

Алекс Жекова сподели, че това е най-трудното решение, което й се е налагало да взима. „Но, сега, след като мина малко време, оценявам, че може би е правилно, защото излизам от спорта в силата си. Още нося спортния дух и имам желание да реализирам целите си успешно, но може би в други сфери. Надявам се доброто да предстои”, каза тя.

Цялото интервю вижте във видеото.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.