Запазва се и архитектурната фигура на Далчев и всички паметници в тази зона

Точно година след старта на ремонта, предизвикал най-много скандали на глава от населението – този на ул. „Граф Игнатиев”, Столичната община загаси пореден пожар на недоволство. Този път - преди да се е разгорял. Обновяването на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски” не включва премахването на павета.

"Гранитните павета в зоната на площад "Св. Александър Невски", включително и подходът по ул. "Оборище" - от ул. "Раковски" до храма "Александър Невски", се запазват. Това е част от проекта за ремонта на площада, още с неговото одобрение. По мое настояване, заедно с главния архитект на София и с Института за паметниците на културата, беше променен проектът на архитектурното студио, който предвиждаше промяната на настилките и бяха запазени гранитните павета", каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Кметът на София спира ремонта на площад "Александър Невски"

Тя уточни, че единственото, което се предвижда в рамките на цялостната реконструкция, е частичен ремонт, където това е необходимо това, но при запазване на паважната настилка. А объркването дошло от стари визуализации на проекта за ремонт, на които не личало дали новата настилка ще е паваж или гранитни плочи.

Обновяването на центъра включва ключови места. Приключвнето на ремонтите обаче се бави. Засега са готови само две улици – „Московска” и бул. „Васил Левски”. В процес са градините "Кристал" и "Св. Климент Охридски". А площадът около храм-паметника дори не е започнат. Заедно с паветата, остава и идеята пространството от ул. "Раковски" до самия храм да стане пешеходна зона. Кога ще бъде готов обаче все още не е ясно. 

"Наближава времето, когато започват да текат санкциите", заяви кметът Фандъкова. А кога общината ще глобява, зависи и от времето. Ако не вали площадът трябва да е с нов облик в края на август. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.