Културните и социални различи поставят стена помежду им, която двамата разрушават

Една красива приказка. В нея талантът руши прегради от социални и културни предразсъдъци, а любовта побеждава дори вековни традиции. Това е историята на Марин от Оряхово и на китайската наследница на аристократичен род Сун. Тя започва през 50-те години на миналия век в далечен Китай. Днес, там отваря врати музей посветен на техния живот – на художника Марин Върбанов и неговата съпруга. Феникс Върбанов е плод на любовта между Марин и Сун. Срещаме се в ателието му в Париж, където художникът създава своите абстрактни релефи. За романтичната историята на родителите си говори с много емоция. Културните и социални различия между Марин и Сун поставят непреодолима стена помежду им.

„Дядо ми реагирал много емоционално. Първо й се накарал и й казал, че не може да бъде така. Майка ми се опитва да го убеди, но той й казал, че вече е чел “ Под игото" на Иван Вазов и няма да я пусне в ръцете на eдин варварин. Майка ми обаче хладнокръвно му отговорила, че той не е варварин, а "оряховски принц”, раказа Феникс Върбанов.

ВЪЗМОЖНА ЛИ Е ЛЮБОВТА? "Корабът нощ" в театър "Азарян"

“Оряховският принц” всъщност остава рано сираче. С още четирима братя е отгледан от своите баба и дядо. Има смелостта да мечтае и да учи за художник в Националната художествена академия. Докато следва, получава предложение за завърши образованието си в Пекин. Там, между курсовете по живопис и изкуство Марин среща Сун  - фина художничка от аристократичен род, наречена на хилядолетна китайска династия.

Следват тайни срещи и забранени целувки, а за да се виждат влюбените създават свои знаци.

„Когато майка ми е носела една плитка това е било знак, че могат да се видят, а когато е разделяла косата си на две плитки не можело. Било им е много тежко, но любовта е победила”, разказа Феникс.

В Китай през 50-те години браковете с чужденци са немислими. Любовта обаче знае да създава прецеденти. Марин и Сун се женят като получават дори благословията на Мао, след като тяхно писмо стига до дясната ръка на тагавашния китайски лидер. Малко след сватбата семейство Върбанови заминава за България. Сун няма представа, че през следващите 15 години няма да има път назад зад стената. Китай попада в сянката на културната революция, а буржоазните предразсъдици на семейството й се избиват с усилен труд на оризовите полета.

Какво още разказа синът им вижте във видеото

Репортер: Петя Желева

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.