Те настояват за облекчаване на процедурата за основни лекарства

Родителите на деца, болни от рак, излязоха на протест пред здравното министерство в четвъртък. След случая с починалата 6-годишна Мими те поискаха спешни мерки от държавата.

Въпреки получените още преди месеци обещания, семействата продължават да кандидатстват сами за финансиране за основни лекарства.

Според недоволните родители, неволите започнали, след като спрели доставките на лекарствата към България. Задълбочили се още повече, когато Фондът за лечение на деца беше закрит, а работата му пое Здравната каса. 

Протестиращите се срещаха няколко пъти със здравните власти. И в крайна сметка се договориха, че процедурите ще бъдат облекчени. Обещанието е промените да влязат в сила от началото на септември. 

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

„За мен да си оставя детето в клиниката 3-4 часа, за да тичам за лекарства до Здравната каса, е безумно”, каза Надя Мирчева.

Ще останат ли болни деца без рехабилитация?

„Досега толкова години сме обръщали внимание на всички министри, които често се сменят, но никой не е обръщал внимание на нас”, коментира Петя Александрова от сдружение „Деца с онкохематологични заболявания”.

„Това е една от първите ни задачи - да елиминираме бюрократичната тежест за майките. Има документи, които не можем да придвижим без тях, но сме предвидили и това. Комуникацията ще бъде между болниците и Касата, а не между майките и Касата”, посочи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева.

В БЕЗИЗХОДИЦА: Защо изчезват лекарства от аптеките?

„В България винаги е така, да може един човек да си отиде, за да може нещо да се случи”, допълни Надя Мирчева.

От Министерството на здравеопазването обещаха, че по-облекчените процедури, по които лекарствата ще стигат до болниците, ще бъдат факт от август.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook