Той се намира в село Бръшлен

Откриха африканска чума в един от най-големите свинекомбинати на Балканите - в русенското село Бръшлен. 40 хиляди животни ще бъдат евтаназирани само там. Междувременно заради африканската чума по свинете обявиха бедствено положение в три области в Северна България.

По обяд полицейски патрул ограничи влизането на хора и автомобили към комплекса. Според официалната информация положителните проби са излезли във вторник вечерта.

За източника на заразата отново има само предположения, че е от нерегламентиран внос на фуражи, защото в комплекса били въведени драконовски мерки за сигурност.

Бедствено положение в Разградско и Плевенско заради чумата по свинете

Миналата година, за да предпазва от чумата, пренасяна от дивите прасета, държавата построи ограда за 1 млн. лева от Силистра до Дуранкулак

Убитите животни ще бъдат загробени. Няма да бъде използван мобилен инсинератор.

Хората в Бръшлен се тревожат дали от дълбоките изкопи  няма да се замърсят подпочвените води. От свинефермата казали на работниците, че засега няма да ги освобождават, тъй като ще бъдат ангажирани с работа по дезинфекция на комплекса.

Още 40 хиляди прасета ще бъдат евтаназирани в Русенско

Заплашен ли е отрасълът и може ли епидемията да доведе до скок на цените на свинското месо?

Към момента няма увеличаване на цената на свинското месо. То се търгува на борсата за 7, 6 лв. Прогнозата е да няма и увеличение, въпреки чумата по свинете, защото сме в силно конкурентен пазар.

Търговци не са притеснени от чумата по свинете. Поне тези, които си произвеждат това, което продават.

„Ние не купуваме свинско месо, ние не купуваме месо, ние сме си затворен цикъл”, обясни Ваня Миланова - продавач-консултант.

И, въпреки че чумата по свинете не е опасна за хората, заразените животни ще бъдат убити, а месото унищожено, за да не се разпространява заболяването.

„Ние сме проследили всяко едно движение на свине по пътни листове, по бройки. Знаем точно в кои кланици са отишли тези свине . Оттам вероятно ще стигнем до месопреработвателни предприятия, в които това месо е стигнало, ще идентифицираме продуктите, които са произведени и поетапно всичко, което е налично, се възбранява”, каза Любомир Кулински от дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.

Областният управител на Плевен: Унищожени са 226 прасета от 10 огнища на африканска чума

Според прогноза на Държавна комисия по стоковите борси и тържищата чумата по свинете няма да се отрази сериозно на потребителския джоб.

„Естествено, ако стане, не дай си Боже, някакъв по-сериозен проблем със заболяването и не можем да го овладеем, би имало пазарен излаз, но в никакъв случай няма да наблюдаваме драматични неща, тъй като в Европа е доста стабилен пазарът и предлагането на месо”, обясни Владимир Иванов от Комисията.

И все пак от бранша не изключват цената да се увеличи.

„Месопреработвателите използват месо, което идва от другите европейски държави. Това заболяване не е само в България. 25 държави в Европа са засегнати също от заболяването и освен това Китай, който е най-големият производител на свинско месо. В Китай са унищожени 200 милиона свине”, каза Диляна Попова - главен експерт в "Асоциация на месопреработвателите в България".

Експертите казват, че чумата по свинете е икономическо заболяване, защото сериозен трус в свиневъдството означава загуба на работни места, поминък и приходи за държавата.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.