То влиза в сила от 24 юли и ще продължи до 31 юли

Бедствено положение заради африканската чума обявиха и в областите Плевен и Разград.

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обяви бедствено положение в област Плевен заради огнищата на африканска чума по свинете в честни стопанства в общините Гулянци, Никопол, Левски и Белене. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

Бедственото положение влиза в сила от 24 юли и ще продължи до 31 юли 2019 година, предава БГНЕС. При необходимост срокът може да бъде удължен. Ръководител на операциите ще бъде директорът на ОДБХ - Плевен д-р Иван Йорданов.

Ще бъде ли овладяна африканската чума в Русенско?

В заповедта си областният управител разпорежда органите на ОДБХ-Плевен да организират координацията, взаимодействието и изпълнението на дейностите, свързани с евтаназиране на животните в засегнатите зони. ОД на МВР да организира охраната на всички входно-изходни пътища на населените места, където има регистрирани огнища на зараза и да подпомага ОДБХ с информация за наличие на свине в дворовете на стопани в населените места. Ще помагат и от Пожарната в Плевен.При нужда ще се използват хора и техника на Министерство на отбраната и военните формирования на територията на областта. 

Областният управител разпорежда кметовете на населените места да оказват пълно съдействие.

Бедствено положение в Русе заради африканската чума

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен със своя заповед обяви бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в региона. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация, цитирани от БТА.

Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от 24 юли и ще продължи до 30 юли включително.

Координацията по изпълнението на заповедта ще се извършва от директора на Областната дирекция по безопасност на храните. От Областната дирекция на МВР имат ангажимент да организират охраната на входно-изходните пътища на населените места, които са гранични зони на огнища на заболяването и да подпомагат ОДБХ с информация за наличието на свине в дворовете на стопани в населените места в област Разград. 

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа "заден двор" стартират от община Исперих, като целта е унищожаване на нерегистрираните животни. 

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването, се посочва още в съобщението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.