„Българският бизнес е добре дошъл да инвестира в нашата страна”, заяви министърът на външните работи и на регионалната интеграция на Република Гана

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна с Шърли Айоркор Бочуей, министър на външните работи и на регионалната интеграция на Република Гана.

„Ще се радвам да посетя Гана с бизнесделегация в рамките на моя предстояща обиколка в Африка, за да разгледаме възможностите за български инвестиции”, заяви Захариева.

„Българският бизнес е добре дошъл да инвестира в нашата страна”, отговори Бочуей, която представи условията, които правителството е създало за чуждестранните компании. Според нея двете страни са положили добра политическа основа, която да се материализира в практически резултати. 

България и Норвегия ще работят по съвместни проекти на Западните Балкани

Гана е една от най-важните страни в Западна Африка - бързо развиваща се страна с добри икономически резултати през последните няколко години. Като активен член на ECOWAS (Икономическа общност на западноафриканските държави), страната действа по конструктивен начин в регионалното сътрудничество в Западна Африка

И двете страни бяха категорични, че трябва да се засили диалогът на политическо ниво. Членството на България в Европейския съюз предоставя добри възможности за достъпа на бизнеса на африканските страни до трети (европейски) пазари чрез реализиране на инвестиции в България и изграждане на съвместни производства и сътрудничество в различни икономически области.

Министър Захариева заяви още, че има потенциал студенти от Република Гана да се обучават с платена форма в българските университети. 

Значителен брой африкански студенти са завършили висшето си образование в България през последните години и понастоящем имат уважавани позиции в своите страни.

Между двете страни съществува двустранно споразумение по академична линия, в рамките на европейските проекти, за размяна на студенти и специализанти.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си