Специалните сили тренират край Летище Чешнегирово за първи път с новите си парашути

Военното учение "Тракийска есен" е с подобрено оборудване. Специалните сили тренират край Летище Чешнегирово за първи път с новите си парашути тип "крило".

Във военните учения, дори най-опитните се броят за цяло с другите. Наричаме ги командоси от Специалните сили и не говорим с имена.

За Специалните сили част от учението "Тракийска есен" минава в курс - как да се справят с новите си парашути тип "крило". "Дава възможност за скокове с принудително отваряне, с т.нар. "изтеглящо въже", доближава се до това да е кръгъл парашут, т.е. с цялата натовареност на въоръжение и снаражение. Докато се остави парашутът, разкатан на бризента, няма детайл, който да се подцени", каза командирът на 68-ма бригада "Специални сили" Явор Матеев.

Американците участват в тренировката с няколко военно-транспортни самолета Херкулес C-130. "Трудностите ни са с времето, с радиовръзката - безопасността ни е най-важна и ако има опасност, просто не излитаме", каза още серж. Рен Форбс от армията на Съединените американски щати.

След смъртта на парашутист: Провеждат ново военно учение на Летище Чешнегирово

Скоростта на падането от няколко километра не търпи разсейване - 240 км/ч. Специалните сили тренират с новите парашути от 3 000 метра над Земята. падат свободно около 35 секунди и отварят парашута си на 1700 метра. На тренировка и в реална бойна ситуация всеки скок завършва с приземяване, ако всичко е по план - в тишина.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.