Предстои окончателното одобряване на текстовете

Без дебат и с пълно единодушие депутатите от правната комисия обединиха законопроектите на БСП, „Обединени патриоти” и ВОЛЯ и гласуваха премахването на съкратеното съдебно следствие. Между двете четения на общия проект обаче, от ГЕРБ вероятно ще внесат предложение – съкратеното производство да остане при тежки телесни повреди.

Политическата реакция идва след сериозния отзвук в обществото и желанието на близките на жертви за най-тежки наказания. Така депутатите решиха - съкратеното съдебно следствие да отпадне при умишлени убийства и тежки телесни повреди.

Депутатите ще гласуват промените в НПК преди ваканцията си

„Това което е важно е да бъде приета достатъчно бързо поправката в НПК, която разглеждахме днес на комисия, за да може тя да бъде приложена и към онези случаи като убийството в Сотиря, които възбудиха общественото мнение през лятото”, заяви Крум Зарков от БСП.

„Този текст, около който сме се обединили всички, е много добър като база за разговор. Сега ще видим ще има ли детайли и кои ще бъдат, но като цяло всички споделяме едно и също виждане”, коментира Емил Димитров от „Обединени патриоти”.

От ГЕРБ вероятно ще внесат предложение – съкратеното производство да остане при тежки телесни повреди. Мотивите им са да не се увеличава обемът от работа в съдилищата и делата да не се проточват с години. „Идеята, по която работим все още с колегите, обсъждаме и след комисията ще продължим, е от предложението да изключим тежките телесни повреди. Защото смятаме, че с тежките телесни повреди ще се задръсти цялата система”, заяви Ана Александрова от ГЕРБ.

"ЗА" И "ПРОТИВ" СЪКРАТЕНОТО СЪДЕБНО СЛЕДСТВИЕ: При кои случаи е справедливо то да отпадне?

От ГЕРБ искат отворен обществен дебат – да бъде чути позициите на прокуратурата и съдиите от Върховния касационен съд, след което да се пристъпи към окончателно гласуване.

В сряда председателят на правната комисия Ана Александрова ще докладва решението в пленарната зала. След това, в срок от 3 дни, ще могат да се правят и предложенията за промени между първо и второ четене. До 16 октомври промените в Наказателно-процесуалния кодекс трябва да бъдат гласувани окончателно и в пленарната зала.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.