Според учител и родители на деца в училището условията на работа са притеснителни

Учител от Националното музикално училище „Любомир Пипков“ - Галя Грозданова, както и родители на деца в училището твърдят, че условията на работа, както и отношението на ръководството са притеснителни.

„Проблемът, поради който потърсих екип на NOVA, е начинът на определяне на основните работни заплати на педагозите в училището. Той става по един единствен признак – възраст, а не квалификация и образователно равнище. Както знаете, правителството отпусна средства за 20% увеличение на учителските заплати. То обаче при нас не се случи, именно защото заплатите бяха определени на признак възраст”. Това заяви Галя Грозданова в ефира на „Здравей, България".

Според нея това е в нарушение на закона за училищното и предучилищното образование, който изисква педагозите ежегодно да повишават своята квалификация.

КРИЗА ЗА УЧИТЕЛИ: Ще останат ли ученици без преподаватели?

„Работните заплати в музикалното училище се формират на базата на нормативни документи. Тяхното сформиране е прецизирано във вътрешните правила за работните заплати. Разделението на служителите и учителите по възраст е заложено дори в самия закон за образованието. Там длъжностите са учител, старши учител, главен учител. За да бъдеш старши учител се изисква минимум 10 години стаж плюс квалификация”, заяви директорът на Национално музикално училище "Любомир Пипков" Столина Добрева.

„Откакто аз съм директор заплатата на г-жа Грозданова е повишена със 75%. За момента тя получава доста над средната заплата за нейната длъжност”, каза още тя.

„Моите основни опасения са, че сградният фонд е крайно недостатъчен. Обособяват се класни стаи на места, които не са подходящи. Децата се обучават в близост до кабинети по специални предмети и през цялото време се чуват музика и разпявания. Апелирам и за по-ясен прием на ученици”, коментира майка, която е родител на едно от децата в училището.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.