Златка Падинкова е категорична, че този тип престъпления зависят от личността на жетртвата

„Не може да се каже, че телефонните измамници са по-силни от полицията. През 2019 г. има много успехи и задържани лица. В специална операция са арестувани повече от 40 души. Не трябва да забравяме, че това престъпление преди всичко зависи и от личността на жертвата. Измамите са успешни при жертви на възраст над 70 години”. Така гл. инсп. Златка Падинкова, началник сектор „Измами” в "Национална полиция” коментира телефонните измами и предприетите мерки по ограничаването на този тип престъпления. 

Възрастни хора дадоха 30 000 лева на "ало" измамници

Падинкова поясни, че повечето "ало" измами се осъществяват предимно от предплатени румънски SIM карти. „Засичаме още немски, английски и датски. Не е толкова трудно да закупиш няколко карти в друга държава. В Румъния режимът е абсолютно свободен”, обясни Падинкова. И допълни, че се провеждат активни превантивни действия с мобилните оператори. „Преди да започнем работа с тях, измамливите позвънявания, по данни на един от телекомите, са били над 77 000 за месец към техни абонати. През септември са малко над 4 000”, допълни главният инспектор.

„В много от случаите възрастните хора са извеждани от домовете им. Измамата започва на стационарен телефон и продължава навън. Хората са принуждавани да ходят в друго населено място, включително до Румъния, за да оставят парите там”, разказа още Падинкова.

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как живеят „ало” измамниците в Румъния? (ВИДЕО)

Тя коментира и разследването на Тина Ивайлова, в което показахме как измамник отправя брутални заплахи към своя жертва. Беше разкрит и тайник на „ало” мафията в Румъния, където се съхраняват SIM карти. „Нашият екип не работи на територията на Румъния. Информацията, която г-жа Ивайлова е установила, е подадена на наблюдаващата прокуратура с оглед издаване на европейска заповед за арест предприемане на мерки за задържане на лицата”, каза Падинкова. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.