Той е небесен пазител на българския народ, основател на Рилския манастир и закрилник на лекарите

На днешния ден църквата почита паметта на Свети Иван Рилски Чудотворец. Небесен пазител на българския народ, основател на Рилския манастир, закрилник на лекарите. Той придобива богословско образование, изучава богослужебните книги и получава духовнически сан.

Приема монашеството и се отдава на смирение, молитва и пост първо в планината Витоша, а после и в Рила, където  основава манастир. Там помага на слабите, лекува болните, а вярващи от близо и далеч стават негови ученици. Затова още приживе наричат Свети Иван Рилски "земен ангел" и "небесен жител". 

ПЪТЯТ КЪМ РИЛСКИЯ МАНАСТИР: Разчистването на огромното срутище е спряно

На днешния ден се отбелязва и Денят на българския лекар. Той се чества от 1996 г., когато Българският лекарски съюз избира за покровител на медиците Св. Иван Рилски.

В събота е и храмовият празник на Рилския манастир. Хиляди миряни се стекоха в манастира, за да почетат днешния голям празник Отчовден. Хора от всички краища на страната пристигнаха, за да се докоснат до магията на Св. Иван Рилски и да си пожелаят здраве и късмет.

„Благодарим на Господ, че успяхме да се докоснем пак до тази светиня - ние и най-малкият Самуил, който скоро беше кръстен. Пожелаваме си здраве, защото без здраве всичко друго е безсмислено. Нека Бог да бди над нас и да ни дава сили да се справим с всичко, което ни предоставя”, каза Ваня Ковачева.

 

 

Св. Иван Рилски се почита като закрилник на българския народ. „С днешния празник манастирът окончава празничните дни в чест на Св. Иван Рилски. Това е най-почитаният, най-големият празник, посветен на преподобния Йоан, като датира много отдавна, още от 11-ти век, когато мощите на Св. Иван Рилски са били пренесени от Светата обител в град София”, каза архимандрит Макарий.

Гришо в Рилския манастир със семейството си (СНИМКИ)

„Винаги е било хубаво и сме радостни като идваме в Рилския манастир при Светеца, да се помолим и за здраве и за целия български народ”, коментира Теменужка Шукадарова.

Хилядите пътуващи към Рилската света обител и в събота трябваше да преминат по тежко увредения път за манастира. Там, въпреки многобройните обещание от АПИ, огромното срутище  продължава да е върху пътното платно.

Освен Рилския манастир, вярващите посетиха и други места, свързани с отшелника-светец, като неговия гроб, който се намира на 4 км над Рилския манастир.

Репортер: Антон Чавдаров

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.