Животното, което е било заразено с африканска чума, е загробено

Изолирана е зона от 200 квадратни километра около мястото, където миналата седмица в габровското село Гергини беше намерено мъртво диво прасе. Заразеното с африканска чума по свинете животно е загробено, а локализираното около него пространство е дезинфекцирано. Това съобщи Цветомира Иванова от Областната администрация, цитиран от БТА.

Мерките за безопасност са били предприети от 18 октомври, а след това се е състояло заседание на Областната епизоотична комисия, в която са участвали областният управител Невена Петкова и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Светослав Спасов.

Нови случаи на чума по свинете в Шуменско

Определена е 200-километровата инфектирана зона, а Изпълнителната агенция по горите и Регионалната дирекция на горите - Велико Търново са издали заповед, с която се посочват ловностопанските райони, попадащи в инфектираната зона, както и три подзони. В най-близката до мястото на мъртвото животно зона се ограничава за 30 дни достъпът до горски територии на лица и пътни превозни средства. За същия срок се забранява и ловът на дива свиня. В другите две подзони се разрешава индивидуален лов, лов с капани и групов лов без кучета. Там могат да се извършват горскостопански и селскостопански дейности, събиране на гъби, билки, трюфели, туризъм и други дейности, но само след осигуряване и прилагане на мерки за биосигурност.

Проверките на служителите от Областната дирекция по безопасност на храните по свиневъдни обекти продължават, ще се проверява и за репопулация, информира Иванова.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.