Това е последното усилие на администрацията да ограничи достъпа на имигрантите до обществени програми

Федерален съдия в Портланд, Орегон, спря административно правило на президента Тръмп, което изисква имигрантите да докажат, че ще имат здравно осигуряване или ще могат да плащат за медицинска помощ, преди да получат визи, предаде БГНЕС.

Американският окръжен съдия Майкъл Саймън издаде временна заповед, с която спира влизането в сила на правилото. Засега не е ясно кога ще се гледа делото по същество.

Тръмп заплаши да спре помощта за борбата с пожарите в Калифорния

Седем граждани на САЩ и организация с нестопанска цел подадоха федерален иск в сряда, твърдейки, че правилото ще блокира близо две трети от всички бъдещи легални имигранти. В молбата също се казва, че правилото значително ще намали или премахне броя на имигрантите, които влизат в САЩ със семейни визи.

„Много сме благодарни, че съдът призна необходимостта незабавно да блокира забраната“, заяви старшият съдебен изпълнител на Центъра за действие на правосъдието Естер Сунг, която се яви на съдебно заседание от името на ищците.

Тръмп гледа мач на Багата в "Медисън Скуеър Гардън" (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Забраната ще раздели семействата и ще намали две трети от имигрантите със зелени карти“.

Документът, подписан от Доналд Тръмп в началото на октомври, трябваше да бъде приложен за хора, които идват с имигрантски визи от чужбина. Той не засяга постоянните жители, търсещите убежище, бежанците или децата.

В заповедта се казва, че на имигрантите ще бъде забранено да влязат в САЩ, освен ако не бъдат покрити от здравно осигуряване в рамките на 30 дни след влизането им или имат достатъчно финансови средства, за да платят всички медицински разходи.

Това е последното усилие на администрацията на Тръмп да ограничи достъпа на имигрантите до обществени програми, докато се опитва да смени семейната имиграционна система с други, основана на заслуги.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.