Данните са на една от фирмите, които изграждат системите за доставка на кислород

3000 тона кислород употребява "Пирогов" всяка година. Данните са на една от фирмите, които изграждат системите за доставка на кислород в лечебните заведения. Според техните разчети, лечебно заведение в Италия с подобна леглова база изразходва 3 или дори 4 пъти по-малко.

Всяка лечебно заведение, в което има тежкоболни пациенти, е длъжно да има система за доставка и разпределение на кислород. Като медицински продукт, той се съхранява в резервоари на територията на болницата. Между цистерната и сградата обаче трябва да има поне 15 метра отстояние, разясняват от фирма, изграждаща такива инсталации.

"Кислородът пристига по тръбопровод, централно захранване, и се доставя в газообразно състояние на работно налагяне около 5 бара. Би следвало да има фирми за поддръжка на тръбопроводната система и не би следвало и не се допуска да има пропуски по тръбопроводите на кислород", каза техническият ръководител Стилиян Николов.

ДАМТН: Инцидентът в „Пирогов" не е заради неизправност на инсталациите за кислород

В болницата кислородът се разпределя от централно табло. Във всяко отделение, където той е необходим, има второ табло, което допуска притока му към пациентите.

"Тези табла са указателни - колко се подава на всеки етаж, за да може да знаят. И там, има спирателен кран, за да може да се работи в отделението. Не се спира кислорода на цялата болница", каза още кислородният техник на Първа УМБАЛ - София Валентин Семовски.

Експерти обаче предупреждават, че заради старите тръби из болничните заведения, е възможно част от кислорода да се губи при преноса към стаите.

"Теч? Той е в газообразно състояние, вдига шум, така че ако има - това, което може, аз отстранявам. Ако не - фирмата", заяви Семовски.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ ОТ МЯСТОТО НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ПОЖАРА В "ПИРОГОВ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Медиците са категорични, че всеки пациент получава нужното му количество кислород по лекарско предписание. Ако махне кислородната маска или канюлата, без да спре притока, това няма да е проблем за лечението му.

"Обикновено 20 минути на час се подава кислорода, в определена концентрация. 3 литъра в минута се подават чрез това устройство, което се нарича ротаметър", добави началникът на Трето вътрешно отделение в Първа УМБАЛ - София д-р Таня Русева.

ЕКСКЛУЗИВНИ КАДРИ ОТ МЯСТОТО НА ПОЖАРА ВИЖТЕ ТУК

Д-р Русева напомня, че ако помещението е с по-висока концентрация на кислород, физически няма как да се усети. Това обаче крие големи рискове.

Във всяко отделение с кислородна терапия, пушенето е категорично забранено. Внасянето и употребата на кибрит и запалки също не е препоръчително.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.