Той е със званието "Заслужил майстор на спорта"

Алпинистът Аврам Аврамов е починал на 86-годишна възраст. Това съобщиха от Българската федерация по катерене и алпинизъм на тяхната интернет страница.

Аврамов е роден през 1933 година и започнал да се занимава с алпинизъм през 50-те години на миналия век. Направил е множество изкачвания на планините в България. „На един от зимните траверси изгубва част от пръстите на краката си, но това не го спира от алпинизма. През 1961 г. и 1964 г. е в състава на националния отбор за Безенгийската стена. През 1967 г. заедно с още 5 алпинисти стават първите българи, изкачили седемхилядник - пик Ленин (7134 м.) Ръководител е на експедицията, осъществила първото българско изкачване на вр. Комунизъм, днес вр. Исмаил Самани (7495 м.) Аврам Аврамов е ръководител на българската експедиция "Еверест-84", когато 5 българи успяха да стъпят на най-високия връх на планетата“, уточняват от федерацията.  

Отиде си композиторът Александър Михайлов

 

Снимка: Българска федерация по катерене и алпинизъм

Алпинистът е завършил ВИФ със специалност туризъм – алпинизъм. Повече от 15 години е треньор при Централния съвет на Българския туристически съюз. Удостоен е със званието „Заслужил майстор на спорта“.

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Аврам Аврамов. Поклон пред паметта му!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.