Стоянка Мутафова почина на 97-годишна възраст

Известни личности от обществения и културен живот изказаха съболезнования на близките на легендарната актриса Стоянка Мутафова. Обичаната от всички актриса си отиде в петък на 97-годишна възраст. 

Сред изказалите съболезнования са премиерът Бойко Борисов, колегите й от Съюза на българските артисти.

"Отиде си един изключителен, мил и добър човек. Тя винаги ще бъде от символите на българския театър. Поклон!", написа премиерът Бойко Борисов във Facebook.

Паметта на Мутафова бе почетена с едноминутно мълчание в парламента.

„Многобройните превъплъщения на Стоянка Мутафова я превърнаха в икона на българската сцена - поклон пред паметта й”, заяви тя от парламентарната трибуна председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. "Ще я запомним с нейното завладяващо и очарователно присъствие, с нейното обаяние, непотворим и уникален талант и артитичност", каза още Караянчева.

 

"Няма друго явление, което така да спира дъха ни, както урагана „Стояна” - дръзкото Стихийно бедствие на всяка театрална сцена, неотразимият женски феномен на българското кино", написа Боил Банов във Facebook.

"С голямо прискърбие научих за загубата на Стоянка Мутафова – изключителна личност и творец. Призвана да дарява своя безграничен талант, обичана безрезервно от публиката". Това написа президентът Румен Радев в личния си профил във Facebook.

"Успяваше да покаже по удивителен начин, че истинският извор на непрекъсващата и ярка човешка енергия е себераздаването. Надарена с удивителната сила на таланта, изпълнена с обич и уважение към всеки зрител – така десетилетия наред Стоянка Мутафова владееше сцената на голямото изкуство. Тя се превърна в негов символ", заяви президентът Радев. "С нея всяка зала и всяка публика ставаше голяма, значима, одухотворена. Тя остава златна епоха в българския театър и кино", каза още държавният глава.

Със загубата на Стоянка Мутафова въздухът обеднява все повече, заяви председателят на Комисията по културата и медиите и депутат от ГЕРБ Вежди Рашидов. „Отива си идентичността на българската нация, самочувствието й. Затова често казвам, че изкуството е вечно. Това са хората, които създават морала, хората, които проповядват морала. Аз съм пораснал с достойнството на тези талантливи хора“, допълни той.

„Просто една епоха си отиде. Жалко. Въздухът обеднява все повече и все по-малко озон остава в него. Съжалявам за това, което всеки ден се случва. Явно това е животът. За съжаление отиват си телата, но много съм щастлив, ако младото поколение запази самочувствието си, пазейки тези святи имена във времето, защото така се прави държава“,  каза още Вежди Рашидов.

 

"Със Стоянка Мутафова си отива една епоха в българското кино, в театъра, в изкуството и културата", каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той отбеляза, че всичко, свързано със Стоянка Мутафова, има отражение върху нашите мисли, преживявания и върху всеки един от нас.

"Чувствам се тъжно, въпреки че никога не съм я познавал лично и никога не съм контактувал с нея, но всички сме живели с нея и я чувстваме като близък човек", сподели министър Вълчев.

 

Съболезнования към близките. Огромна личност и невероятен човек. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по повод кончината на голямата българска актриса Стоянка Мутафова

„За съжаление в много кратък срок загубихме две знакови личности в историята на театъра – Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова”, отбеляза Фандъкова.

„Имах привилегията да я познавам лично. Само преди няколко месеца се видяхме и гледах нейното участие в знаковата пиеса „Госпожа стихийно бедствие“. Невероятен човек, с толкова енергия, с присъствие, не само на сцената, а и в живота. Тя се включваше винаги в наши инициативи до последно. Тъжно е, но знаем, че хора като Стоянка Мутафова остават винаги с нас с творчеството си и с личността си“, заяви столичният кмет. 

Екипът на NOVA изказва искрени съболезнования към семейството и близките на Стоянка Мутафова. Поклон пред паметта й!

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.