Два района обсъждат дали да въведат платено паркиране

Ново разширяване на зелената зона в София. Два района обсъждат дали да се въведе и там платено паркиране. Целта е да се регулира трафика и да изчезнат изоставените коли.

В момента в София има над 28 000 места за платено паркиране. В зелена зона са над 23 000. Сега общините „Триадица” и „Слатина” мислят и обсъждат дали да не последват примера на други квартали в периферията. И така само в „Слатина” могат да се обособят още 5 хиляди места.

Без "синя" и "зелена" зона в София по празниците

За 2019 г. в Центъра за градска мобилност са влезли 34 млн и 800 хил от паркиране. С тези пари ЦГМ трябва да регулира, осигурява и контролира паркоместата, както и да се разплаща с фирмите, които изпълняват част от линиите на градския транспорт. Някои от основните причини, поради които хората от двата района искат зелена зона са: мигриращия трафик, който идва от райони с вече действаща зелена зона, безконтролното паркиране по тротоари и изоставените с години коли.

Иван и двете му близначета ежедневно се борят с препятствията в квартал Редута, където обичайно тротоарите са зона не за пешеходци, а за автомобили.

Как да паркираме под наклон, за да не се стига до фатални инциденти?

„Голямо предизвикателство. Ако не съм аз, жена ми рядко излиза от вкъщи”, споделя Иван Каменов

Въвеждането на зона става по предложение на районните кметове. Първо обаче трябва да се провери дали хората са съгласни. В „Слатина” зоната намира подкрепа, въпреки че за живеещите това ще значи 100 лв. годишно за стикер.

ЦГМ ще работи без посредник при съобщенията за „синя“ и „зелена“ зона в София

„Домино ефекта от изтласкването на автомобилите трябва да бъде обяснен на хората. Тук се напълни с автомобили, защото се въведе зона в останалата част на „Яворов”, заяви кметът на район „Слатина” Георги Илиев.

А места в квартала липсват не само заради автомобили, които идват от други квартали, а и заради такива, които не са помръдвани с години. И до днес обаче правилата са в полза на хората, които ползват улиците като автоморга.

Платено паркиране най-рано може да има в кварталите „Яворов” и „Иван Вазов”.

Още по темата гледайте във видеото.