Експертите съветват когато паркираме, да навием волана към бордюра

Зачестяват инцидентите с паркирани автомобили, които потеглят без водач.

Знаем ли как да обезопасим автомобила, когато паркираме под наклон и кои са грешките, които не трябва да допускаме?

"Хората като цяло сме много разсеяни, не само по време на шофиране. И е много вероятно човек да допусне най-различни грешки и да забрави дори и нещо толкова елементарно като ръчната спирачка", каза автоекспертът Иван Раев.

ЦГМ ще работи без посредник при съобщенията за „синя“ и „зелена“ зона в София

При последния инцидент край Казанлък дете загина, защото паркиран автомобил се спусна по наклон и го прегази. "Това са вече 4-5-6 инцидента в продължение на две години. Миналата година имаше случаи с товарни автомобили, които потегляха", каза още Йонко Иванов от Съюз на преподавателите по авто-мото подготовка.

Друга често допускана грешка е, когато паркираме автомобила, но не дръпнем ръчната спирачка докрай. "По закон ръчната спирачка трябва да държи межди 3 и 5 зъба. На 30 % от автомобилите най-малко ръчната спирачка не е изправна и това е проблем на сервизите, когато автомобилът  минава на годишен технически преглед", добави Иванов.

Временно се забранява движението и паркирането на автомобили по пътя Банско - хижа „Вихрен“

На голяма част от новите автомобили ръчната спирачка се включва автоматично при изключване на двигателя. Какви са обаче рисковете, ако караме стара кола и е зима?

Автоекспертите съветват, когато паркираме да навием волана към бордюра. В Америка, например, се налагат глоби, ако това правило не се спазва.

И най-важното правило – никога не оставяйте деца сами в автомобила. "Съвременните деца са доста вече напреднали с технологиите и много бързо разбират всичко", каза Йонко Иванов.

А ако не сте сигурни в изправността на своя автомобил, понякога и поставянето на един камък може да спаси човешки живот.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.