"Фирми като „Стомана“–Перник трябва да си изградят собствени водоизточници", смята Димитров

ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат Емил Димитров-Ревизоро да заеме овакантения пост на министър на околната среда и водите. 

Кандидатурата му беше определена на Коалиционен съвет в МС във вторник.

Димитров e юрист и бивш шеф на Агенция „Митници” по времето на правителството на Симеон Сакскобургготски. В момента е депутат от гражданската квота на ВМРО.

Разпитват чиновници от екоминистерството в Спецпрокуратурата заради водната криза

Основната му задача ще бъде да се заеме с тотални проверки на цялата система, която води не само Перник, но и други градове към опасността от създаване на подобно положение”, заяви вицепремиерът Красимир Каракачанов на брифинг след Коалиционния съвет.

Очаква се новият екоминистър да бъде избран от парламента на първото му за годината заседание в сряда. Досегашният министър Нено Димов подаде оставка, след като беше задържан заради водната криза в Перник.

Обсъждат Емил Димитров за нов екоминистър?

Не приемаме Нено Димов да бъде изкупителна жертва за всички грешки, които са допускани години назад. Защото той, като министър, утвърждава графиците, които ВиК дружествата му подават. А те не са подчинени на Министерството на екологията. Загубите на вода от стената на язовира до преносната мрежа в Перник са близо 12 млн. куб. м на година”, категоричен бе Каракачанов.

 

След този изключително неприятен коалиционен съвет, който имахме не мога да ви отговоря категорично дали има риск за коалицията”, посочи Валери Симеонов.

 

 

„Изборът ми да поема поста на министър на МОСВ е провокиран от угрозата да падне правителството”. Това беше първият коментар на Емил Димитров–Ревизоро, който беше номиниран за поста по време на Коалиционния съвет в МС.

„Искам мандатът да се изкара докрай. Очевидно ще трябва да се плати много скъпа цена и очевидно всички са решили, че аз трябва да я платя. Не изгарям от желание, но ако трябва някаква работа да се свърши – ще я свърша”, каза още той.

Тепърва щял да се запознава с фактическите обстоятелства в Перник. Емил Димитров–Ревизоро коментира, че трябва да търсят спешни решения, за да има вода както за бизнеса, така и за хората, защото ако нямало вода за бизнеса, нямало да има и работа за хората.

„Защото, ако даваме вода - отиваш в затвора. Ако не даваме вода - хората остават без работа. Гражданите винаги трябва да имат предимство”, посочи той.

Мнението на Димитров е, че фирми като „Стомана“–Перник трябва да си изградят собствени водоизточници. 

Емил Димитров-Ревизоро: Поемам поста, за да не падне правителството

 

По време заседанието на Комисията за борба със сивата икономика, на която Димитров е председател, присъства и икономическият министър Емил Караниколов, който разкри, че до няколко дни правителството ще излезе с решение по проблема с водната криза в Перник. Министърът е в постоянен контакт със „Стомана индъстри“, които са го уверили, че към момента нямат нужда от дебит от язовир „Студена“.

По отношение на оставката на Нено Димов, Караниколов бе категоричен, че са в прекрасни отношения с него.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си