Той бе определен на второто гласуване

СЕМ избра Андон Балтаков за изпълнителен директор на Българското национално радио. Той получи подкрепата на четирима от общо петимата членове на Съвета.

Кандидатурата му беше одобрена на второто гласуване. То се проведе час след първото, при което победител не беше излъчен. Тогава по два гласа получиха самият Балтаков и изпълняващият длъжността до момента Антон Митов. Ивелина Димитрова пък заложи на Митко Димитров.

СЕМ имаше право да гласува три пъти за избор на изпълнителен директор. Ако след всички опити не беше определен новият шеф, то процедурата трябваше да бъде прекратена.

Кандидатите за поста бяха шестима. Те бяха изслушани от членовете на медийния регулатор в продължение на два дни. За позицията първоначално се състезаваха Жени Гаджалова, Антон Митов, Андон Балтаков, Митко Димитров, Даниела Манолова и Александър Велев.

До конкурса за нов шеф, след като през октомври СЕМ прекрати предсрочно мандата на Светослав Костов заради спирането на излъчването на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13 септември. Костов оспорва освобождаването си по съдебен път. Делото е в ход от два дни.

Междувременно парламентът удължи одита на БНР от Сметната палата. Той беше поискан от медийната комисия през есента заради натрупаните 4 млн. лв. дефицит при предишното ръководство на обществената медия в лицето на Александър Велев. Той пък отново пожела да оглави БНР, но не успя.

"Има избор и аз смятам, че всеки трябва да поеме отговорност в тази тежка ситуация и не следва БНР да бъде поставено дълго време в тежка нестабилна ситуация поради липса на управление. Затова аз също ще подкрепя г-н Андон Балтаков за генерален директор, за да има стабилност и устойчивост на решението, което ще вземе колегиалния орган. Надявам се, че днес правим добрия избор за БНР", каза председателят София Владимирова.

"Основното, което ще направя в следващите три седмици е да разбера в какво финансово състояние е БНР. Въпросът със заплащането на труда е от изключителна наложителна важност. На обществото в България бих гарантирал, че плурализмът и полифоничността на мнение ще бъде цел на БНР", каза още новият генерален директор Андон Балдаков.