Темата коментират Александър Сиди от ВМРО и икономистът Даниел Василев

Водят се преговори с МВР за тяхното становище относно това какво трябва да се промени в закона между първо и второ четене. След това ще се премине през обичайната парламентарна процедура - обсъждане между първо и второ четене и гласуване в зала. Това каза в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Гешев: Обявяваме война на битовата престъпност (СНИМКИ)

"Това, което ние предлагаме, е хора да се самоорганизират в доброволни отряди. Те трябва да преминават през Министерството на вътрешните работи, през обучение в министерството и в регистър", обясни той.

Според него в отрядите не трябва да има по-малко от двама души. "Тези хора трябва да са местни, които знаят кой къде живее и какви са проблемите в определеното населено място. Те могат да бъдат от полза да задържат нарушителя докато властите си свършат работа. ", уточни Сиди и допълни, че доброволците няма да имат право да ползват оръжиеи ще отговарят само пред МВР. Ще се легитимират със специални карти.

Борбата с битовата престъпност – приоритет на МВР

"Не вярвам, че ще се справят с престъпността. Единствено това може да вдигне бюджета на МВР за обучения, регистри и други дейности. Има показателни примери от селата. Има примери, в които хората събират пари и наемат частна охранителна компания и си гарантират сигурността. Трябва да мислим за това как човек може да защити имуществото сиШ", каза икономистът Даниел Василев.

Според него хората трябва да имат по-лесен достъп до лично оръжие.

Целия разговор гледайте във видеото