Това заяви финансовият министър по време на среща в Министерския съвет

Десетки хиляди търговци вече работят по новите изисквания на Наредба Н-18. Това заяви изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова по време на среща с представители на бизнеса в Министерски съвет. На нея присъства и финансовия министър Владислав Горанов.

Тя допълни, че за близо 2 години НАП проведе над 300 срещи с различни браншове.До момента приходната агенция е прегледала 900 софтуера за управление на продажбите, които са преминали процедурата на преглед. В процес на вписване са още 130.

„Промените в наредбата са единственият начин да се преборим с нелоялната конкуренция и сивата икономика. Поправките са в интерес на всички,които спазват закона“, категорична бе Димитрова. 

Бизнесът иска незабавни оставки заради скъпия ток

„Ако има желание за поддържане на определени нива на сива икономика, и има неразбиране по философията на Наредбата за касовите апарати, то трябва да започнем изцяло наново с нея“. С тези думи министърът на финансите Владислав Горанов се обърна към противници на новата Наредба за касовите апарати на извънредна среща в Министерския съвет.

. „Иска ми се днес да очертаем принципите на рамката, но ако не намерим разбиране, трябва да започнем отначало. Ако всички целим по-справедлива икономическа среда, ще ни е по-лесно да продължим. Голяма част от въпросите, които се чуват в публичната среда, се дължат на неразбиране. Има и частна съпротива срещу Наредбата, като някои имат притеснения и я използват като смокинов лист за грешния модел за правене на бизнес, затова и протестират“, уточни Горанов.

„Имаме необходимост справедливостта да доминира във всяка една сфера на обществения живот, и трябва да се стремим да постигнем съгласие около философията на Наредбата. Имаме достатъчно време да започнем да ги решаваме. „Наредба Н-18“ касае по-справедливо отношение при правенето на бизнес – да се събират повече приходи при ниска данъчна тежест е единственият шанс на министъра на финансите да осигури на държавата добра финасово разпределителна роля. Тоест, искаме да сме солидарни в разходите, но имаме либерален подход към приходите – не е справедливо това. Упреците, че целим силово налагане на определени модели, не са верни, и това не е нашата цел“, допълни Горанов.

Бизнесът иска сигурност и предвидимост за цената на тока

„Подкрепяме наредбата, подкрепяме принципът на наредбата", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

Станислав Попдончев от Българската стопанска камара подчерта, че трябва да се обезпечи киберсигурността на данните, които търговците изпращат към НАП посредством мобилните оператори." Няма предприятие, което Наредба Н-18 не го касае", категоричен бе той и допълни, че всеки един търговец трябва да се информира за това как тя го засяга. 

Домусчиев: Цената на тока е 1 евро в Германия, 63 евро в България

За проблем с връзката между софтуерите за продажби и сървърите на приходната агенция сигнализира и Михаил Петров, финансово-административен директор на голяма търговска верига. Според него трябва да има 24-часова поддръжка в НАП, за да не се губи време при решаването на проблемите. Според него фактът, че има такива, е притеснителен.

А министър Горанов обясни, че след хакерската атака в НАП от средата на миналата година върви проект за подмяна на техническата обезпеченост на агенцията на стойност милиони левове. От АИКБ пък поискаха по-добра дефиниция и разграничаване на производствения процес от другите процеси.