Председателят на КРИБ пита в социалните мрежи мисли ли някой за индустрията

Рекорд на цените на тока за бизнеса днес. 63 евро за киловатчас ток у нас срещу евро и половина в Германия.

В други развити индустриални държави като Франция и Испания токът също беше драстично по-евтин - съответно 14 и 30 евро. Това показват данните за цените ден напред на борсата за електроенергия в Европа.

За утре, 10-ти февруари, токът в Германия ще бъде почти два пъти по-евтин от този за българския бизнес. Председателят на най-голямата работодателска организация Кирил Домусчиев реагира остро на новината в социалните мрежи.

Той попита дали някой у нас мисли за индустрията или единственият приоритет е спасяването на държавната „Марица Изток 2”.

Бизнесът: Търпението ни се изчерпва за ТЕЦ „Марица Изток 2“

„1 евро в Германия, 63 евро в България + 10 евро такса ЗКО ( Задължение към обществото) е цената на електроенергията днес!!! Е, как ще ги стигнем германците?! Каква да ни е индустрията и мисли ли някой за нея? Или приоритет е само спасяването на новия Кремиковци - ТЕЦ Марица Изток 2?”, пита в социалните мрежи Домусчиев.

 

Той е публикувал и карта с цените на тока за бизнеса в Европа.

Преди дни основните работодателски организации изпратиха писмо до правителството с искане да бъдат спрени държавните дотации за ТЕЦ-а.