Има ли опасни химикали в боите?

Цветните бои за татуировки да бъдат забранени. Това поиска Европейската агенция по химикалите. Причината - съмнения, че пигментите в тях са канцерогенни и рискът от ракови образувания е по-голям. Зелените и сините цветове вече са забранени в определени бои за коса по същата причина.

„Не съм против забраната и я подкрепям. Като татуист с дългогодишен опит съм използвал всички бои на пазара. Аз лично не съм виждал вреди, нанесени от цветните татуировки, но от стари практики знам, че има вероятност да се случи нещо”, коментира татуистът Димитър Димов.

ЕС обмисля забрана на цветните татуировки

„Ние не сме химици и биолози, нямаме медицинско образование и не знаем химичния състав на боята. Доста често, по време на зарастване на татуировката, може да се получи алергична реакция. Но не е доказано дали е от самата татуировка, от начина ѝ на поддържане или от външно замърсяване”, каза още Димов.

„Около 60% от състава на много от мастилата са багрила, които не са предназначени за боди арт. В някои от пигментите има вредни съставки”, посочи дерматологът д-р Дончо Етугов.

Българските шевици оживяват под формата на татуировки

„Науката реагира, когато се съберат достатъчен брой усложнения, за да се провокира едно научно изследване”, заключи д-р Етугов.

Изложение търси най-оригиналната татуировка (ВИДЕО)

ЗВЕЗДНИ ТАТУСИ: Какви рисунки по тялото имат известните личности? (ГАЛЕРИЯ)

Повече по темата гледайте във видеото.