Според социологическите проучвания в следващия парламент със сигурност ще влязат пет партии

Според анализ на агенция "Тренд", финансиран от вестник "24 часа", със сигурност в следващото Народно събрание ще влязат ГЕРБ, БСП, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България". Под въпрос е ВМРО.

"Електоралният въпрос, както винаги, буди най-голям интерес. ГЕРБ запазва своята първа позиция. Разликата между тях и БСП е в рамките на 2%. Позитивите от изборните победи вече са изконсумирани. Третото място е за „Има такъв народ” на Слави Трифонов. Името на новата формация не оказва толкова голямо значение, тъй като хората я свързват главно с лицето на Трифонов. Той би имал труден момент с мобилизирането на заявилите, че биха отишли да гласуват", заяви социологът Евелина Славкова.

"Тренд": Пет партии влизат в следващия парламент

„Електоратът на ДПС винаги е бил сложен. Много често те са били подценявани в социологическите проучвания, но знаем, че на изборите се случват различни неща", добавя Славкова.

Тя допълни, че няма изненада по отношение на доверието на българина към парламента, което било традиционно ниско. Резултатите били такива, тъй като НС се явява като събирателен образ за българската политика.

Според нея акциите от началото на годината са помогнали държавното обвинение да има 28% рейтинг. 

Третият акцент е по отношението на българина към министрите. Най-одобряван е Томислав Дончев, а най-неодобряван - Красимир Каракачанов.

Целия разговор гледайте във видеото.