Хартиените бюлетини са източник на грешки, смята Стефан Манов

В България може да се въведе машинно гласуване за изборите през 2021 г. Това заяви в ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" Стефан Манов от Обществения съвет към ЦИК.

Експертът даде пример с Белгия, където вече се гласува по машинен път. "Има 30 000 машини в 15 000 секции. На евроизборите от 2019 г. те направиха избори 6 в 1 - за национален парламент, за местни парламенти, за Европарламент с технология, подобна на нашата, т.е. тактилна машина", каза още Манов.

Караянчева: Машинното гласуване ще затрудни сериозно българските гласоподаватели

Той обясни, че чрез тактилната машина избирателят докосва екрана, след което се отпечатва контролна разписка. Тя позволява гласоподавателят да се увери, че машината не променя вота му.

Христо Проданов: В никакъв случай не подкрепяме прояви на освирквания

Според експерта хартиените бюлетини биха могли да са източник на грешки. "Това го видяхме на евроизборите през 2019-а, където основният проблем беше, че секционните избирателни комисии трябваше да работят с два потока данни - от хартиените бюлетини и от машините. Машините доказаха, че СИК не отчитат преференции в хартиения вот", заяви той.

Дончев: Купуваме между 15 000 и 20 000 машини за гласуване

"Действащите текстове в Изборния кодекс предвиждат в 9 400 секции да се гласува с машини. Това са секциите, в които има над 300 избиратели по списък. Трябва да има резерв от няколко хиляди машини, за да не възникват проблеми", добави Манов.

Целия разговор гледайте във видеото.