Темата коментира евродепутатът от ДПС Искра Михайлова

„Страната ни е средно голяма в ЕС. Обичаме да казваме колко сме малки, но това не е точно така. България е една от държавите, които получават сериозна подкрепа, защото трябва да догоним други по развитие. Нас ни интересува как ще бъде разпределен общия финансов ресурс в ЕС, до каква степен ще бъдат запазени традиционните политики. Доколкото чух Борисов е там с нагласата да защитава тези политики”. Това заяви в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Искра Михайлова, евродепутат от ДПС и зам.-председател на групата „Обнови Европа" на въпроса какво трябва да отстоява България по време на преговорите в Брюксел.

БРЮКСЕЛ: Втори ден тежки разговори и извънредно заседание на ЕС

Тя допълни, че Европейският зелен пакт е огромна възможност за страната ни. „Борисов обаче не го одобрява. Пресечната точка ще дойде тогава, когато българското правителство престане да се фокусира само върху енергетиката и се обърне към новите инвестиции”, каза още Михайлова.

Извънредно заседание на европейските лидери в Брюксел

Евродепутатът коментира и проблемът с боклука у нас. „Щом всички разбраха за боклука и всяка вечер гледаме планини от отпадъци по новините, значи не можем да се справим. Не сме инвестирали достатъчно средства в съоръжения за преработка на отпадъци. Транспортирането им в ЕС е възможно и нормално. Има обаче изисквания и условия. В другите страни има инсталации, които могат да ги преработят, а ние нямаме. Трябва да има повече контрол”, заключи Искра Михайлова.

Целия разговор гледайте във видеото