Темата коментират журналистът Валерия Велева и политическият анализатор Стойчо Стойчев

През последните две седмици се наблюдаваха искри по няколко линии между коалиционните партньори ГЕРБ и „Обединени патриоти”. Напрежението ескалира, а Валери Симеонов коментира, че реакцията ще бъде „въстание". Заговори се и за край на коалицията. Днес премиерът Бойко Борисов и министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментираха отношенията в управляващата коалиция.

„Това е поредното избухване на нещата под юргана в управляващата коалиция. Новото е, че досега бяхме свидетели на острата реакция от страна на Валери Симеонов, а сега вече и Каракачанов каза доста остри реплики по отношение на заседанието на коалиционния съвет”, коментира журналистът Валерия Велева в студиото на „Плюс-Минус. Коментарът след новините.

Борисов и Каракачанов с коментар за отношенията в управляващата коалиция

„Той каза, че повече така не може да се търпи, има агония в управлението и че едва ли не те са с единия крак извън него. Сутринта обаче подозирам, че в самолета към Гърция е имало дружески разговор между премиера и вицепремиера, защото днес вече виждаме, че Каракачанов е свалил бойното знаме за напускане на коалицията”, посочи още тя.

„Не вярвам тази коалиция да бъде разрушена. Тези отношения ще продължат до края на мандата”, категорична бе Валерия Велева.

Борисов: Сътрудничеството между България и Гърция е гарант за стабилността в региона (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Политическата теория показва, че малките коалиционни партньори обикновено развалят коалицията, ако имат непосредствен дивидент, който могат да капитализират”, смята политическият анализатор Стойчо Стойчев.

„Към настоящият момент Патриотите не могат да капитализират такъв дивидент, защото те по-скоро са понесли негативи от участието си в управлението, отколкото някакви позитиви”, каза още той.

Доц. Милен Михов: ОП не можем да бъдем в ролята на игнориран партньор

Според него рейтингите на политиците поставят нещата по следния начин: „От една страна е управлението, което се олицетворява от Борисов и то има 24-26% одобрение, а от другата страна, са едни неодобряващи около половината и други, които се колебаят. Патриотите въобще ги няма в тази подредба”.

„Именно затова съм силно скептичен,че ще се развали коалицията и ще се тръгне към предсрочни избори”, каза още Стойчо Стойчев. И допълни: „Те знаят, че няма да бъдат по-добре след едни такива евентуални избори”.

Целия разговор гледайте във видеото.