В града няма денонощна аптека

Липсата на денонощна аптека през зимата  принуждава хората в Несебър да пътуват до Бургас или до Поморие в търсене на лекарства… дори през нощта. Затова група доброволци решиха да направят кутия за взаимопомощ с най-необходимото.

Готови са резултатите на последните изследвани за коронавирус у нас

Сряда вечерта била една от най-тежките  в живота на Десислава Георгиева. При битов инцидент пострадал съпругът й .„Мъжът ми си изгори ръката с вряла вода, станаха мазоли, пришки, мехури. Звъннах на личната лекарка и тя ми каза кои медикаменти да използвам. Обаче в моята лична аптечка ги нямах.Тогава се сетих за поста на Николай Николов и му писах във ФБ, той ми каза наличните медикаменти и се оказа, че точно тези, които тя ми каза, ги има налични.Отидох в магазина, взех си медикаментите, третирахме раната и днес трябва да ги върна обратно в аптечката”, разказва Десислава Георгиева от Несебър.

Кораб с китайски моряци акостира в Бургас

Принципът на използването на медикаментите от аптечката, която е поставена от дни в денонощния магазин в Несебър, е: взимаш без да плащаш и връщаш същия препарат при първа възможност. Идеята дошла, след като Николай на гърба си изпитал народната мъдрост „неволята учи”.

„Една вечер с моята приятелка обикаляхме цяла нощ да търсим хапчета,  нямаше аптека и от там дойде идеята да направим нещо. Допитахме се до фармацевт кои лекарства можем да сложим без рецепта,- които няма да навредят на колегите в денонощния магазин  и на нас. И така събрахме лекарствата, описахме ги, купихме ги, заредихме аптечката”, казва Николай Николаев, от „Шофьори Несебър”.

Излязоха резултатите от пробите на 9 пациенти със съмнения за коронавирус

Наемателят на магазин на улицата, свързваща Стария и Новия Несебър, приел да съхранява аптечката, не се поколебал за миг да се включи в инициативата за взаимопомощ.

„И тъй като е добра инициативата, тъй като нямаме в Несебър денонощна аптека, решихме да се съгласим”, казва Георги Хасърджиев, наемател на магазина.

А екипът на групата в социалната мрежа обмисля да постави още една аптечка за взаимопомощ в другия квартал на града.