Темата коментират проф. Владимир Чуков и Димитър Гърдев

“Ако погледнем фактите и видеоматериалите – притеснителното е, че от Истанбул и вътрешната част на страната няколкостотин човек вече се групират в Одрин. Турските власти, които до този момент ясно ги спираха, ясно се вижда, че не мърдат. Има промяна в поведението на турските власти”, обяви в ефира на предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” изследователят на Близкия Изток проф. Владимир Чуков.

Турция няма да спира сирийските бежанци, поели към Европа

„Мисля, че става въпрос за много силен натиск върху ЕС, чиято позиция по Идлиб е определена като незадоволителна. Какво ще стане в близките седмици ми е трудно да кажа”, добави той.

„Това е всъщност съдействието на турската държава – може би не ги подтикват пряко, но с тези изявления и изтеглянето на граничарите. България трябва и може да разчита единствено на Европейския съюз – чрез „Фронтекс” и чрез дипломатически натиск”, заяви дипломатът Димитър Гърдев.

Каракачанов: Спряхме 60 мигранти, армията е готова да изпрати до 1000 души на границата

„Нека бъдем реалисти. Ако тръгнат десетки хиляди бежанци към българската граница, каквито и сили да стовари, въпреки че имаме ограда, няма как да ги задържим. Гръцките острови са на бежанците. Ако насочат през България този бежански поток, смятам, че на тези парламентарния избори групата на Патриотите ще е много по-голяма. От Гърция могат да ни дойдат неприятностите, защото там е отворена границата”, каза още Чуков.

Жандармерията е пратена на границата с Турция (ВИДЕО)

„Трябва да има подготовка, защото събития се разиграват изключително динамично. Ако продължават такива действия, имаме пълно основание да преразгледаме споразумението с Турция. То е нужно за ЕС, но е изключително важно и за турския президент”, смята Гърдев.

Целия разговор с проф. Владимир Чуков и Димитър Гърдев гледайте във видеото.