Те са хванали автобус до Хасково

Прокуратурата започна проверка по случая с двете жени от хасковското село Брягово, които се прибраха с положителни тестове от Нидерландия. Оказа се, че са излъгали, че са ползвали такси от летището и вместо това са се качили на автобус с други хора.

Междувременно се увеличават случаите на потвърдените положителни проби от самолетите, с които се прибраха заразените българи. Расте и броят на контактните лица, които трябва да се изследват.

Четирима заразени с коронавирус в Брягово и Воден, започна тестване на жители

В Брягово вече има постоянно полицейско присъствие, за да се следи спазването на карантината, а пред NOVA една от двете жени заяви, че съжаляват, че са излъгали за начина, по който са се прибрали.Въпреки че вече са си били направили тестове в Нидерландия и са знаели, че са заразени, двете жени тръгват към България на 1 май.

„Паникьосахме се много, изплашихме се, понеже не ни се обръща достатъчно внимание там, не сме здравно осигурени там“, разказа Радка, една от прибралите се жени.

По техните думи по време на пътуването те ползвали предпазни средства. „Седяхме в Нидерландия близо 20 дни под карантина, докато ни мине и тогава тръгнахме на път“, допълни Радка.

За да бъде установен начинът на придвижване на двете жени до Брягово е използвано видеонаблюдението в Хасково. Така е станало ясно, че те са пристигнали от София с автобус.

„В Хасково има видеонаблюдение и ние съдействахме на министерството, за да може случаят да бъде разрешен по-бързо. Това не е просто една лъжа, а престъпление. След като застрашават живота на семейството си, на съселяните си и на всички граждани, трябва да си понесат последствията“, категоричен е кметът на града Станислав Дечев.

КАЗУСЪТ „НИДЕРЛАНДИЯ”: Как хора с COVID-19 се прибират у нас?

Прокуратурата вече започна проверка по случая, която трябва да приключи до месец. „Голяма  грешка, много се извиняваме. Много се уплашихме, паникьосахме се, направо не знаехме на кой свят сме и какво правим“, разказа Радка.

Завърналите се от Нидерландия през последните дни в село Брягово вече са 34. От снощи спазването на карантината се следи изкъсо. „ Има полицейско присъствие на две смени, което е много добре за спазването на карантината“, разказа кметът на Брягово Делчо Митев.

Съседите на завърналите се гурбетчии не могат да си обяснят постъпката на жените и споделиха, че се притесняват за здравето си.

Репортер: Димитър Иванов