Това стана ясно по време на среща на премиера с Щаба

Министър-председателят Бойко Борисов свика работно заседание на Националния оперативен щаб с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В рамките на срещата в Министерския съвет на премиера Борисов беше докладвана актуалната ситуация с разпространението на COVID-19, както и засилването на капацитета на болниците с интензивни легла, така че да бъдат в готовност при необходимост.

140 нови случая на коронавирус у нас, има oще 4 жертви

Министър-председателят Борисов разпореди на министър Ананиев да проведе допълнително разговори с Националната здравноосигурителна каса и с Българския лекарски съюз относно заплащането на тестовете и клиничната пътека за COVID-19, за да имат болниците достатъчно финансиране. „Презапасете се с облекла, с маски, очила. Всичко трябва да е достатъчно и предостатъчно“, заяви Борисов. Премиерът отбеляза, че по света има милиони заразени, а Европейският съюз продължава да няма единна политика, включително за отварянето на границите за туризма. „Няма специалист, който да каже, че този бич на съвремието ще отмине“, посочи министър-председателят. В тази ситуация по думите на Борисов е особено важно да се следи заболеваемостта в клъстерите и да продължи контролът върху мерките.

Председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски също се съгласи, че е от голямо значение да се укрепи капацитетът на болниците. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев изтъкна, че вълната на вируса расте в Европа и на Балканите, като подчерта, че усилията в България са насочени към противоепидемичните мерки. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести Тодор Кантарджиев напомни, че капацитетът на лабораториите е сериозно увеличен в сравнение с началото на епидемията. По думите му е необходимо внимателно да се следи за първи случаи на заразени в големи колективи. Представителите на Националния оперативен щаб бяха категорични, че разпространението на COVID-19 тръгва и от провеждането на празнични и религиозни тържества.

 

 

В страната в момента има заети 362 легла. При по-голям наплив на пациенти с коронавирус, държавата е готова да разкрие още 1233.

За София - капацитет на разкрити легла за лечение на COVID 19 е 311 легла. Разпределени са в 9 лечебни заведения. До днес в болница са били настанени 102-ма души.

За NOVA от Здравната каса пък съобщиха, че по клинична пътека „Диагностика и лечение на вирусни и бактериални заболявания, протичащи с усложнения“, към днешна дата е платено за 6 316 случая, което е два пъти повече от същия период на миналата година.

Конкретно с диагноза коронавирус са платени 762 хиляди лева за 1208 случая по тази клинична пътека. За карантинирани 613 души са платени общо 345 800 лв.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си