Загубата на коса не е описана като симптом, но се забелязва от някои лекари

Повече от два месеца, след като е дала положителен тест за новия коронавирус и над три месеца след появата на първите симптоми на заразата, Пеги Гороли забелязва, че започват да падат кичури от косата й, пише електронното издание "СайънсАлърт", цитирано от БТА.

Учени: Пациентите с COVID-19 не са заразни след деветия ден

Гороли, която е на 56 години и живее в Лонг Айлънд, САЩ, още не се е възстановила. Болна е от 5 март, симптомите й са умора, замъглено съзнание, сърдечни проблеми, недостиг на въздух. Трудно й е да изкачва стълби или да отиде до близкия магазин.

Загубата на коса й действа "доста травмиращо", споделя тя пред изданието "Бизнес инсайдър".
Вече знае, че не е единствената с този проблем. Гороли участва в група във Facebok на пациенти с COVID-19, където се обменя информация за симптоми и се подкрепят взаимно.

Проф. Балтов: При спортуващите има по-голям риск от зараза с COVID-19

Дъщеря й, която е на 23 години и е била диагностицирана с COVID-19 през април, също е започнала да губи косата си. Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ не описват косопада като симптом за COVID-19, но някои лекари го забелязват при пациентите си.

Според д-р Нейт Фавини от медицински център Форуърд пациентите с коронавирус може да развият телогенен ефлувиум - състояние, при което косата спира да расте и започва да пада след около три месеца след преживян стрес. Ако здравите хора губят до сто косъма коса на ден, страдащите от телогенен ефлувиум губят три пъти повече. Изследванията сочат, че жените на възраст 40-50 години са по-склонни да развият телогенен ефлувиум, но експертите не са сигурни дали тази тенденция важи и за заразените с коронавирус. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.