Какво сочат социологическите проучвания?

3 дни преди изборите за президент в САЩ социологическите проучвания сочат преднина за кандидата на демократите Джо Байдън. Знаете обаче изборната система в Америка не определя победителя на базата на най-много гласове като цяло, а там важни са няколко от ключовите щати.  

“Не можем да кажем, че победителят е ясен. Битката продължава до последните секунди. Доналд Тръмп беше на 14 митинга през изминалите дни и му предстоят още 10. Джо Байдън също постоянно е на път и се среща с избиратели. Вчера той беше подкрепен от Барак Обама и Стиви Уондър.  Социолозите предвещават победа за Байдън, но си спомнят 2016 г., когато Хилъри Клинтън водеше, но Тръмп обърна резултата на финала”, разказа в ефира на "Неделята на NOVA" директорът на „Новини и актуални предавания“ Миляна Велева. 

ИЗБОРИ ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ: Как се пазят във Вашингтон от COVID-19?

Тя допълни, че Тръмп е изключително агресивен в говоренето си по адрес на Байдън. “Основните послания на настоящия президент са , че втори локдаун не трябва да има. По този начин той отговори на критиката на Джо Байдън, който твърди, че Тръмп не се е справил с коронавируса и кризата”, поясни Миляна Велева. 

ИЗБОРИ ПО ПОЩАТА: Рекорден брой американци гласуват дистанционно

Друга основна тема по която двамата спорят е икономиката на държавата. Тръмп твърди че Байдън е човекът който е взел най-много пари за своята кампания. Третият спор се води относно Китай.  

“Тръмп твърди, че икономическата война с Китай ще продължи, ако той е президент, а Байдън казва, че няма да се кара така с държавата, но в никакъв случай щатите няма да са приятели с Китай, ако държавата се държи некоректно на икономическите пазари” поясни директорът на „Новини и актуални предавания“. 

ВСИЧКО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.