Злоупотреби за хиляди левове и конфликт на интереси в община Ракитово

Миналата седмица ви показахме как синовете на кмета на Община Ракитово забогатяват бавно  и стремително по една и съща схема. Първо ви разказахме за Щерян Холянов и неговата фирма „Петро -2016“ ЕООД, за която колегата Васил Иванов разказа подробно в разследване на NOVA. 

Показахме ви как и другият син на Костадин Холянов – Георги използва „вратичките в закона“ и работи по схемата на брат си. 

Стана ясно, че работник на Георги Холянов е формален собственик на фирма, която изсича по-голяма част от общинската гора. Разказахме ви за Петър Петров, който  по документи  е собственик на фирма „Пейчинов Лес“ ЕООД. 

Стана ясно също, че  фирма „Пейчинов Лес“ няма работници. Показахме ви  и пътят на дървата и как  изсечената дървесина се извозва  в цеховете на кметските синове Георги и Щерян Холянови. 

Последва светкавична реакция от страна на Антикорупционната комисия, която започна проверка за конфликт на интереси. От там вече има взето решение за конфискуване на имущество за над 37 хиляди лева на кмета Холянов. Това решение Костадин Холянов обжалва. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как се изсича общинска гора?

Общински съветници от Ракитово сезираха Главния прокурор и други институции  за злоупотреби с хиляди левове с общинската гора. В същото време кметския син Георги Холянов поиска право на отговор. Дадохме му. Георги Холянов пристига с адвокат Марияна Попова и с директора на дирекция „Обща администрация“ към Община Ракитово-Мария Ташева, която разбираме, че е добре запозната с фирмените въпроси на фамилия Холянови, защото е работила в една от фирмите на кмета Костадин Холянов. Прави впечатление, че тримата пристигат с личния автомобил на Георги Холянов. Мария Ташева обясни, че няма командировъчно за визитата и в София. Това би трябвало да означава, че госпожа Ташева, вероятно е в отпуск. Адвокат Попова пък не разполага с пълномощно, че представлява общината, но ни съветва да позвъним на кмета той да потвърди. 

Следва право на отговор от близо един час. Акцентирахме върху най-важните точки, които ще видите във видеото. 

В правото си на отговор адвокат Попова предостави и информация за сечта на общинска гора преди и по време на мандата на Костадин  Холянов. 

„За периода от 2011 година до 2015 година, т.е преди началото на мандата на господин Холянов, е сечено за 8340 лв.  За неговия мандат от 2016 до 2019 година, включително, са само 3300 лв. Оказва се, че гората в Ракитово последният мандат се сече в пъти по-малко, отколкото е била сечена преди това.“, твърди адвокат Попопва. 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: КПКОНПИ отне над 37 хил. лв. от кмета на Ракитово

Направихме си труда и отново пресметнахме количествата по протоколите за освидетелстване на позволителните за сеч за периода от 2016 г. до сега. Открихме разлики: изсечените кубици за този период  са около 6 800. 

Прави впечатление, че в справката на общината за платени фактурирани количества фирма Петро 2016  ЕООД, за която Антикорупционната комисия откри конфликт на интереси за  периода от 2016 г. до сега е платила само 72 кубика дървесина на Община Ракитово,. В същото време от позволителните за сеч издавани на същата фирма  разбираме, че изсечените реални кубици са над 2500. Това би могло да означа две неща: Или ,че фирма „Петро 2016“ не е плащала реално изсечената дървесина на общината, или, че справката подадена от общината е с невярно съдържание. 

Да обобщим: по протоколите за сеч към позволителните изсечената дървесина става ясно, че за периода 2016-2020 г. е изсечена около 6800 кубика дървесина от общинската гора. От документите се вижда, че фирмите „Петро 2016“  и „Пейчинов Лес“, са платили на общината над 5500 кубика дървесина. А, това означава, че са изсекли над 80 процента от общинската гора в Ракитово. 

„Аз в крайна сметка си работя абсолютно редовно. Разчитам си само на производството и трупам печалба от него. Производството е на мое име от 2015 г. В следствие на което баща ми стана кмет. Иначе преди това работихме с неговото дружество, което беше на негово име. 2015 г. никой не е знаел, че ще го изберат. Някой кмет знае ли, че ще го изберат предварително? Не. Предишното дружество си имаше същите обороти, печалбата е стъпаловидна. Аз нямам отношение към общината, нищо не съм взимал. Това е. Не съм продавал палети на общината, цялата ми печалба се формира на база пелетопроизводство. Купувам си суровина, преработвам я, транспортирам едното, транспортирам другото.“, обясни Георги Холянов в правото си на отговор. 

РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: Как забогатяха синовете на кмета на Ракитово?

От годишните финансови отчети в Търговския регистър става ясно, че  по-голяма част от разходите на Георги Холянов са за суровини и материали. Такива купува от „Пейчинов лес“, която  изсича по-голяма част от общинската гора. Собственост е на негов работник и  доставя на неговата фирма. 

„Суровини и материали ги купувам от страшно много доставчици... Около 100. Мога да ви цитирам тук една по-голяма фирма тя ми е оставила за 245 000 лв. миналата година. Друга по-голям има за тази година за 50 000 лв. Транспортирам дървесина с моите камиони, транспортирам готовите продукти пак с моите камиони. Нищо не ме ограничава законно да си купувам дървесина, от където си искам. Освен, ако нямам директен конфликт на интереси с общината, затова не пазарувам от общината директно нищо, нямам договори с нея“, допълни Георги Холянов. 

СЛЕД РАЗСЛЕДВАНЕ НА NOVA: КПКОНПИ проверява за конфликт на интереси кмета на Ракитово

Прокуратурата, от която в Община Ракитово не ги е страх, работи и по друго разследване на "Икономическа полиция". След като е закрито сметището в Ракитово, е взето решение боклукът да се извозва в депото в Пазарджик. Само, че разследващите са открили несъответствия с курсовете, както и пътни листове с нереални цифри, изписани в тях. Става ясно, че в рамките на един час един и същи автомобил прави два курса или три до Пазарджик и изхвърля боклук в депото. Технически това е невъзможно, защото  времето за придвижване  е минимум 40-50 минути да се прибере от Пазарджик до община Ракитово. Самолет в Ракитово няма, но би трябвало да имат GPS-устройства всичките техники на БКС Ракитово, за да се  контролира разхода на гориво и дали работят или не работят въобще тези машини, смятат общински съветници от Ракитово. 

И въпреки проверките и разследването разполагаме с видео материал, от който се вижда, че боклукът в Ракитово не се е извозвал само в депото в Пазарджик. Изхвърляли са го на площадка в началото на Ракитово. Тя е била предназначена за претоварна станция. Само че не функционира, вместо това на нея се изсипвали и заравяли боклуци. Изхвърлят и  в град Костандово. Екипът ни засне камион, собственост на кметството. С него се събират и извозват отпадъци в близост до града и на метри от реката, която е приток на Марица. След това се бутат и заравят с багер. Заснехме и къде се заравя боклукът в общината. 

„Това е екологична бомба и компетентните органи трябва да си свършат работата и някой да си поема отговорността. Просто всеки работи под страх и не смее да каже нещо, защото ще бъда уволнен", каза бившият общински съветник Валентин Хаджимосков. 

На ход са разследващите. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.