Има напредък - по-добра достъпност по отношение на компютри и говорещ синтезатор

Да виждаш със сърцето си. Те няма да разказват за романтиката на малкия принц, а за тъмнината на незрящите. Има ли светлина в тунела на ограниченията и невъзможностите – в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS ще ни разкажат Християн Димитров – студент по право в УНСС и Недялко Димов, директор на център "Светлина" - за социална рехабилитация и интеграция на хора със зрителни увреждания в град София.

"Искам да завърша специалност, която да ми е от полза на мен и всички останали слепи. Не във всеки университет има материали на Брайл. Онлайн обучението ме изненада много неприятно", сподели студентът.

Негова инициатива е била да се поставят табелки на Брайл на залите в УНСС. 

По думите му при сканиране на учебници става противоречие с авторските права, което води до пререкания.

"Колеги ми даваха материали, помагаха ми, преподавателите не ми даваха да сканирам", обясни той.

"Не сме по-различни от другите, само защото сме незрящи", завърши Димитров.

Благотворителен маратон в помощ на незрящи (ВИДЕО)

Той споделя, че не е могъл да си пусна софтуера на университета със синтезатора, ето защо онлайн обучението го е затруднило и е повлияло на успеха му, койето преди това бил отличен.

Недялко Димов пък заяви, че има напредък - по-добра достъпност по отношение на компютри и говорещ синтезатор (екранен четец, който изчита всичко, което се вижда на монитора). 

"Незрящите деца биват отглеждани като в саксия, това води до залежаване и демотивация", смята той.

В център „Светлина“ има компютърно обучение, езиково обучение, полезни умения арт и музикални терапии. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.