Два пъти повече деца от малцинството завършват училище

Два пъти повече ромски деца завършват училище. Шест пъти се е увеличил броят на висшистите. Данните са на база анализ за последните 10 години от 140 населени места. 

"Имаше повече търсене на работа от ромите през изминалите години, но е факт от изследванията, че ромите с по-високо образование много по-лесно си намират работа, и то по-добра. Нараснал е броят на ромите със средно образование. Изследването започна преди кризата с COVID-19. Събирахме информация и за членове на семействата, които са в чужбина", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS Радостина Ангелова от "Глобал метрикс".

"Все още сме далеч от желаното, което държавата може да направи по отношение на ромите и тяхното интегриране в трудовия пазар. Те работят предимно в селското стопанство. Повишава се не само заетостта, но и доходите на семействата", констатира Огнян Исаев от „Тръст за социална алтернатива".

Ромите празнуват Нова година (ВИДЕО)

Ангелова допълни, че характерно за ромите, завършили висше образование, е да търсят допълнителни курсове за квалификация и преквалификация. Тендеция при младите роми е да получават средно образование. В момента работещите от малцинството са 45%.

Относно децата, Ангелова каза, че в големите градове има къде те да ходят на детска градина, но в по-малките населени места това е почти невъзможно.

МОН улеснява достъпа на деца до образование

"Въпреки че много роми завършват средно и висше образование, те трудно намират работа по специалността си", коментира Огнян Исаев.

"30% по-голяма е вероятността децата, които са ходили на детска градина, да продължат образованието си и да се реализират. Когато детето се социализира от малко, шансовете му нарастват. 18% от ромите, участвали в изследването, или са били, или имат познати и роднини, живели в чужбина, което само по себе си въздейства положително върху тях", допълни той.

Относно пречките пред ромите Исаев сподели, че има традиционни практики в някои общности, където младите хора се задомяват рано. Едно от обясненията е, че родителите се освобождават от грижите за детето, след като то вече има собствено семейство. В основата на подобно поведение е бедността.

"Отношението, законите, мерките към ромите трябва да бъдат същите, каквито са и към останалите граждани на България", заключи Огнян Исаев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.