Опасният участък ще бъде спешно укрепен и обезопасен

Второ свлачище в рамките на седмица блокира важна пътна артерия. Пръст и камъни паднаха върху участък от автомагистрала „Струма” край София. В този момент оттам е минавал автомобил, в който са пътували и малки деца. По чудо няма пострадали. Опасният участък ще бъде спешно укрепен и обезопасен.

СНИМКИ ОТ МЯСТОТО ВИЖТЕ ТУК

За Михаел Младенов, приятелката му и племенниците му съботната вечер трябвало да премине спокойно във вилата им в Пернишко. На магистралата обаче, колата им изненадващо е засипана от скални късове.

Срутване и на АМ „Струма“ (ВИДЕО)

„Нещо се случи изведнъж. В колата гръмнаха еърбези. Удариха се в нея много неща. Помолих всички да се държат. Успях да овладея автомобила и да спрем”, разказва Младенов.

За щастие се измъкват от изпотрошената кола невредими. „Ако това нещо беше уцелило колата ни, нямаше да си говорим днес със сигурност. Извадихме късмет”, казва още той.

Приятелката му и племенниците му изпадат в шок. Били са сами на пътя и са нямали никакво време за реакция. Михаел е карал с около 90 км/ч.

„Знаците не помагат, то те помита. Смятам, че не е природно бедствие предвид това, че е било една цяла скала, преди да се направи магистралата. Прекарахме там един час. Никой не дойде да ни попита живи и здрави ли сме, никой не дойде до нас”, допълва той.

На сутринта и геолози, и алпинисти останаха изненадани от състоянието на скалата. Опасността била по-голяма от очакванията им.

 

 

„След анализа на ситуацията се взе решение да започне обрушване във високата част на ската, тъй като имаше риск от свличания, които да преминат и през другото платното”, заяви Георги Терзийски – председател на Агенция „Пътна инфраструктура”.

Той потърси проблемите назад във времето. „Технологията на изграждане през 2006-2007 година е била такава, че е използвано много разгърмяване на масивите, което е довело до тяхната неустойчивост”, посочи Терзийски.

Той заяви, че в началото на тази година възложил укрепване рисковите участъци с нови метални мрежи.

Михаел обаче, е решен да си търси правата в съда. „За мен това е част от пътната инфраструктура. Не съм на черен път в гората, където да карам по черен път. Аз карам по цивилизован път, за който плащам данъци. Малко несериозно е да падне скала върху мен”, коментира той.

Репортери: Моника Доневска, Румяна Попова, Стоян Нешев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.