Възможни ли са разчетите на синдикатите - коментираха Пламен Димитров и Емил Хърсев

Минималната работна заплата за страната да стане 1230 лв., а средната - 2770 лв. през.... 2025 г. Това се съдържа в Меморандума за социално-икономическото развитие, който КНСБ разработи и адресира до всички партии, които в следващия месец ще се борят за народната любов. Възможни ли са разчетите на синдикатите и как ще реагира бизнеса? Темата коментираха президентът на КНСБ – Пламен Димитров и финансиста Емил Хърсев.

Над 20 % от населението в ЕС - застрашено от бедност

„За този мандат ръстът на заплатите е около 45%. Ние предлагаме увеличение за следващия мандат около 90%. Искаме в края на този мандат да видим две минимални работни заплати, които да покриват разходите за издръжка, които едно семейство има в България, по българските стандарти. Както се случва вече в Латвия, Литва”, заяви Димитров.

„Това е възможно, ако работните заплати продължат да растат както досега – с 10-12%. Бизнесът ще реагира остро, защото всеки разход го настройва в отбранителна позиция. Който се занимава с бизнес, трябва да мисли реалистично. Трябва да се плащат тези заплати, които хората получават в други страни. В противен случай няма да остане никой, който да работи тук”, смята Хърсев.

Как ще се актуализира втората пенсия

Двамата са на мнение, че все пак ще се намери общ език с бизнеса, за да се достигнат заплатите, които от КНСБ са предложили. Прогнозата на синдиката е, че БВП ще расте с 5% номинално, 3.5% реално и ще достигне до 150 млрд. лв. през 2025 година.

„Ще поемем риск да се запуши развитието. Но същият риск ще го понесем,  ако не поемем към увеличение на доходите в страната. В крайна сметка сме в една конкурентна ситуация, където трябва да се явяваме конкурентно на другите страни”, подчерта Хърсев.

По-високата минимална работна заплата вече е факт

Според Пламен Димитров е важно пред правителството да има реални цели и числа, които да бъдат достигнати след определен период.

„Ако не направим нещо, демографията ще се обърне и този бизнес ще бъде принуден да внася хора отнякъде. Най-доброто решение да следваме тези, които са преди нас в еврозоната”, смята той.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.