Вижте какво показа проверка на NOVA

Близо 7 млн. маски са спрени от контролните органи за последната година само на митниците. Част от тях са били предназначени за черния пазар, а останалите - не отговаряли на европейските стандарти. Много от предпазните средства на пазара у нас също не покриват изискванията за качество. Затова през април контролът при продажбите ще се засили. Какво показват първите проверки и кои маски ни пазят реално от коронавируса – отговорите потърси Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Екип на NOVA купи някои от най-популярните модели на пазара. Избираме респираторни, текстилни и медицински. Купуваме ги от магазини за един лев, аптеки и по-големи търговски обекти, поръчваме и през интернет.

МАСКИ ОТ КОНОП: Помага ли френското откритие срещу COVID-19

Заедно с контролните органи проверяваме дали при закупените модели са спазени всички европейски изисквания за безопасност.

„При проверките се проследява дали маската носи маркировката „CE” и до нея задължително трябва да има един 4-цифрен номер на нотифицираното лице”, обясни Вася Миланова от ДАМТН.

Почти всички закупени от екипа ни маски не отговарят на стандартите за качество.   

Преглеждаме и някои от офертите за предпазни средства в интернет. Още в началото на пандемията контролните органи провериха над 100 модела, предлагани онлайн. Нито един не съответстваше на стандартите.

„Нямаха маркировки, инструкции, ниво на защита. Нямаха нищо, което е необходимо, за да докажат, че отговарят на европейските изисквания. Всички подобни маски бяха спрени от разпространение”, поясни Миланова.

В САЩ започва конкурс за разработването на ново поколение маски

За опасни маски на европейския пазар сигнализират и от Брюксел. При бърза проверка в системата за доказано рискови стоки „РАПЕКС”, откриваме десетки предупреждения за предпазни средства, които реално застрашават потребителите.   

„След изпитвания се доказва, че тези маски - FFP2 - не филтрират 95% от въздуха. Личните предпазни средства биват три класа – първият FFP1 – филтрират въздуха до 50%, FFP2 – до 95% и FFP3 – до 98% въздуха”, обясни още Вася Миланова.

Как да разпознаем качествена ли е дадена маска - гледайте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.