Те излизат на протест след смъртта на техен колега

Риболовци от цялата страна излязоха на протест след смъртта на техен колега. Рибарят беше отнесен от приливна вълна след водноелектрическата централа край Кричим.

Приливна вълна от ВЕЦ отнесе рибар край Кричим

Десетки риболовци се събраха на пътя Кричим-Девин с намерение да блокират движението. Хората са гневни, че не е изградена известителна система по поречието на река Въча.

Реката е привлекателна както за рибари, така и за туристи през уикенда, но изпускането на вода от ВЕЦ-а над града, крие рискове, казват местните хора.

Рибар загина, отнесен от приливна вълна: Имало ли е проблем със сигнализацията?

60-годишният риболовец от Пазарджик който намери смъртта си в река Въча, беше навлязъл във водата за риба. Очевидци твърдят, че огромното количество вода, пуснато от водноелектрическата централа, е отнесло мъжа.

Според близки на жертвата, разследването сочи, че той е издъхнал около 14 часа, а за изчезването му е съобщено два часа по-рано.

Колеги на загиналия рибар се събраха на мирен протест на пътя Кричим-Девин. Минути преди началото те бяха информирани, че Областно пътно управление не разрешава затварянето на пътя.

От НЕК обясниха, че във фаталния ден изпускането на вода е извършено по график и е бил подаден сигнал със сирена, която обаче е възможно да не се чува по поречието на реката.

На протеста присъстваха и близки на загиналия във водите на Въча риболовец. Ако исканията им не бъдат чути, риболовците се заканиха, че следващият им протест ще бъде пред Министерството на енергетиката.

Репортер: Илиян Велков