Негови колеги са гневни, че не е изградена известителна система

Полицията разследва смъртта на рибар, отнесен от приливна вълна при изпускане на ВЕЦ край Kричим. Тялото на изчезналия мъж е открито по поречието на река Въча.

Очевидци твърдят, че огромно количество вода е пуснато от водноелектрическата централа и вълната погълнала 60-годишния мъж от Пазарджик.

Приливна вълна от ВЕЦ отнесе рибар край Кричим

Негови колеги са гневни, че не е изградена известителна система по поречието на реката и са готови да излязат на протест.

 

В събота 60-годишният мъж от Пазарджик влязъл във водата на река Въча, за да лови риба. Огромно количество вода, изпуснато от водноелектрическата централа, го отнесло, разказват очевидци.

„Дойде приливна вълна на реката и за съжаление колегата не е успял да излезе. Ботушите се пълнят бързо с вода и стават като бетонни блокчета на краката”, разказва Теодор Халачев.

Подобни инциденти имало и преди, разказват рибари. До този момент обаче не били фатални.

„Когато откривахме пъстървовия сезон имаше подобен инцидент. Двама колеги рибари бяха заклещени в средата на реката и се бяха хванали за едно дърво”, разказва още Теодор Халачев.

Дърво спасява и Михаил Михайлов, доскорошен консул на България в Намибия. Преди няколко месеца влиза в спокойните води на Въча за риба. Приливна вълна, образувала се при изпускане на ВЕЦ-а край Кричим, го залива.

„Може би 1 метър вълна имаше като цунами. Като те блъсне тази вълна, падаш, ако няма за какво да се хванеш”, разказва Михаил Михайлов. „Късмет имах, че бях под плачеща върба. Хванах се за върбата и клон по клон, клон по клон се издърпах. Изпотих се от ужас. Беше много страшно”, разказва още той.

 

 

От НЕК обясниха за NOVA, че изпускането на вода е извършено по график и не е било извънредно. Както и че е бил подаден сигнал със сирена. Все пак признават, че има места по поречието, където тя не се чува. 

„До този инцидент се стигна по нелеп начин. Ние сме известявали колегите за тази вълна. Обвиняваме контролираното изпускане, защото няма никакво оповестяване. Нивото на водата се покача бързо, а тя е и изключително студена”, разказват рибари.

"Ходим по реката много години, а серена не се е чувала никога", добавят други.

Базирайки се на личния си опит, Михаил Михайлов твърди, че подобни инциденти могат да се предотвратят и без сигнализация.

„Единственото, което трябва да прави управата, е да пуска водата постепенно. За 15 -20 минути ако я пускат, постепенно няма да се образува вълна”, смята Михайлов.

На реката освен рибари често ходят и плажуващи. За да няма повече инциденти, всички те настояват за незабавно взимане на мерки. В противен случай са готови да излязат на протест и да блокират пътя Кричим – Девин.

От Съюза на ловците и риболовците в България също излязоха с позиция по темата. Те потвърждават, че на стената на язовира няма система за оповестяване, а освен риболовци, на язовир „Въча” действително има и плажуващи. Цялата позиция вижте ТУК.

Повече по темата гледайте във видеото

Репортери: Владислава Тричкова, Илиян Велков