30 милиона декара територия у нас ще бъде защитена

За първи път у нас самолети се включват в борбата с градушките. Идеята е да бъдат опазени около 30 млн. декара земя в Централна и Североизточна България, които са незащитени от бедствието.

Противоградовата защита е с три самолета, които вече натрупаха летателни часове. „Имат 12 налетени часа и са използвани 600 палки за градозащита. Прилагаме опита на Аржентина, Германия, Австрия”, казва инж. Ваньо Славеев - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките.

Самолетите са базирани на летище Горна Оряховица и ще пазят една четвърт от територията на страната ни. „На изток - от Плевен до Черно море. На север – Дунав, на юг – Стара планина и най-хубавото е, че със самолетите могат да се защитават и градовете от градушки”, посочи Славеев

Отделените средства за борба с градушките чрез самолетен способ са 5 млн.лв.

„Ефективността на ракетите е 80 процента, а на самолета – 60 процента, но е значително по-евтино от ракетите”, допълва инж. Ваньо Славеев.

Тепърва ще се правят анализи за ефикасността на метода, но до този момент самолетите са разбили няколко градоносни облака.

ОТ "МОЯТА НОВИНА": Силна градушка удари Поморие (ВИДЕО+СНИМКИ)

Градушки удариха Северна България (СНИМКИ+ВИДЕО)