В местната църква пазят и древна икона на Кирил и Методий

В околностите на село Мечкул, съвсем близо до град Симитли, природата е изваяла образите на Кирил и Методий. С повече въображение в скалите, освен двамата братя, човек може да види змиорка, чучулига, лъвска глава, както и стъпката на народния герой Крали Марко.

За местните хора скалният комплекс носи името Амина. Данни за живот сред скалите има още от каменната епоха, 7000 години преди Христа. В тази част на страната е имало селище на тракийското племе Меди. Местността се свързва и с древно римско светилище.

Каменният град, както го наричат някои, е родил множество предания. Разказва се как именно тук оракул е предрекъл на Александър Македонски, че ще стане велик владетел. Според друга легенда огромните камъни са били поставени лично от Бога на боговете - Зевс.

„Пиринският Стоунхендж” е привлекателна дестинация за авантюристи и почитатели на природата и културния туризъм. Днес в района е изграден параклис на Свети Мина.

 24 май е специален ден в село Мечкул. Освен че от близкия скален град „гледат” братята Кирил и Методий, в храма „Св. Св. Петър и Павел” е съхранена 200-годишна икона с техните ликове. Тя е била подарък за отдавна изгорелия храм „Свети Илия”, но местните хора са я запазили и й отдават почит всяка година.

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК