От ГЕРБ поискаха оставката на Централната избирателна комисия

Продължава преброяването на гласовете от изборите в неделя. Днес се очаква да пристигнат протоколите от последните четири комисии. Официалните резултати трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия до 15 юли, а имената на избраните за народни представители - 3 дни по-късно - на 18-и.

Заради преброяването на гласовете и организацията на вота зад граница, от ГЕРБ поискаха оставката на Централната избирателна комисия.

Възможно е кой колко получава на вота да стане ясно и по-скоро заради машинното гласуване. Вчера от ЦИК отчетоха, че на тези избори данните се обработват доста по-бързо от обикновено.

ВСИЧКО ЗА РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ВОТА ЧЕТЕТЕ ТУК

С пристигането на последните два РИК-а – този на Софийска област и Шумен  вече  се премина към така нареченото повторно въвеждане на резултатите. С него от ЦИК трябва да изчистят всички грешки и разминавания в протоколите и да обявят окончателните резултати от вота. По закон това трябва да се стане най-късно до 15 юли. Но комисията има готовност това да свърши работата още утре.

Според ГЕРБ обаче има забавяне в обработката на данните. А заради организацията на вота в чужбина и появилата се информация за изчезнали секции обявиха за комисията за цитирам „некомпетентна” и поискаха оставката й.

Районната избирателна комисия в Шумен е първата, която обработи книжата си в изборната нощ, но се оказа сред последните, които донесе протоколите  в централната на ЦИК.

Гласовете от чужбина  вече са обработени – отчетоха от ЦИК. Проблеми с подаването на данните е имало обаче с около 80 от секциите. Една от тях е 481-ва в Лондон.

 

 

„Държаният служител, който не е отговорил,  просто е спал, защото е чакал с председателката и секретарката до 6:30ч.  Нямаме нито един имейл какво става и защо се бавят документите  при положение, че бяхме с машинно гласуване. Свършихме много рано и изпратихме данните си. Това са 24 часа на крак. Няма кой да стои на крак и да чака ЦИК 30 часа”, казва членът на СИК – Илинг, Лондон – Цанка Петрова.

„Разбирам, че  за някои секционни избирателни комисии е имало забавяне. Искам да направя едно уточнение. Данните от чужбина се изпращат по защитен канал. Те пристигат от секционните избирателни комисии в пункта, в който работят служители на ДАНС. Те ги обработват, разпечатват, предават на членове на ЦИК , а след това отиват в Информационно обслужване. Ако има  изборни контроли ние връщаме указания какво да се коригира и къде да се коригира. Вчера към 17.30ч. всички секции бяха освободени, а приемането приключило”, каза Матева.

Според  ГЕРБ обаче Централната избирателна комисия не е справила с организацията на вота зад граница. Затова поискаха оставката на членовете ѝ.

 

 

„Най-голямата изборна измама, най-големият тюрлюгювеч беше това, което се случи. ЦИК не си е вдигал телефона на членовете на секционните комисии. Като една черна дупка погълна резултатите и развитията на редица секции зад граница”, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.

От  ЦИК не коментираха исканата оставка, но заявиха, че резултатите от тези избори са обработени много по-бързо. 

„Този път имаше близо 800 секционни избирателни комисии извън  страната и приключихме обработката на резултатите  почти за същото време, за което са обработени  на 4 април , малко над  400 избирателни комисии, както и  2017 , когато бяха под 300 по мои спомени”, каза още Матева.

След официалните резултатите, се очакват и разпределението по мандати.