Със 150% се е увеличила циркулацията на вируса в страната

Броят на заразените с коронавируса във Франция през последното денонощие скочи на 18 000 при по-малко от 7000 преди седмица, предупреди днес здравният министър Оливие Веран, според когото причина за рязкото увеличение е вариантът Делта на вируса, предаде Франс прес.

COVID-19: Европа отбеляза тъжен рекорд

„Това означава, че имаме увеличение на циркулацията на вируса от порядъка на 150% за седмица. Такова нещо никога не сме наблюдавали, нито при първоначалния щам на коронавируса, нито при британския, южноафриканския или бразилския му вариант”, каза Веран пред депутатите в долната камара на парламента.

Подобно равнище на положителните случаи не е регистрирано от средата на май, припомня АФП.  „Имаме оръжие - ваксинацията. Не е време за съмнения или за колебания. Време е за колективен имунитет, става въпрос за колективна отговорност и това е единственото средство, с което разполагаме, за да се отървем веднъж завинаги от коронавируса”, подчерта Веран.

Лекар: Вълната на Делта варианта у нас е неизбежна

След продължил няколко седмици спад броят на случаите на коронавирус във Франция започна да расте поради по-заразния Делта вариант. Правителството се опасява, че умножаването на случаите, което за момента се наблюдава главно при младите хора, може да засегне и неваксинирани възрасти или уязвими хора и това да доведе до по-голям брой пациенти в болниците.

По-рано днес френският премиер Жан Кастекс посочи, че набелязаната цел за 40 милиона поставени първи дози ваксина срещу COVID-19 се очаква да бъде постигната в края на юли, месец по-рано от първоначалния график.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА