През последните дни обаче ЕК предупреди за опасни стоки на пазара, които традиционно купуваме през летните месеци

Масирани проверки за опасни плажни принадлежности по морето и в търговските обекти. В разгара на лятото контролните органи следят за безопасността на пояси, бански костюми и детски играчки. Открити ли са нарушения и може ли плажът да се окаже опасен - проверка направи Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Посредници фантоми раздават фалшиви заеми от чужди банки

За да е безопасна почивката ни, под лупата на проверяващите ще бъдат предлаганите в търговската мрежа плажни принадлежности, дрехи и играчки. Сред тях попадат надуваемите дюшеци, кукли, плаващи седалки, лодки, пояси, топки и плажни аксесоари. Ако изискванията при производството не са спазени, опасните летни стоки могат да доведат до удавяне, наранявания и задушаване.

В разгара на лятото офертите за пояси, надуваеми дюшеци и топки започват от примамливите 2-3 лв. и достигат до 400 лв. за най-атрактивните и актуални модели. Екип на NOVA влиза в ролята на таен клиент и купува принадлежности от магазин за играчки, спортен магазин, сергия от алеята на плажа и китайски магазин. Поръчва и от интернет. За експеримента помага Габриела. Когато избира пояс или дюшек за морската си почивка, държи изключително много на качеството, за да не си развали ваканцията. „За мен най-важно е стоките да бъдат от достоверни търговци, за да знам, че всичко е безопасно и да не мисля за това какво ще се случи”, посочва Габриела.

"НА ТВОЯ СТРАНА": Идва ли краят на депозитите в банки и какви са алтернативите?

Закупените модели от търговската мрежа и интернет екип на NOVA изпитва в лаборатория, за да проверим отговарят ли на изискванията за безопасност. Тестовете направихме с експерта Яна Георгиева. „В зависимост от типа на изделието – дали се поставя върху тялото на детето, дали детето влиза в него или ляга върху него – се извършват различни поредици от физико-химични и механични тестове”, коментира Яна Георгиева – ръководител на лаборатория.

Предупреждения за плажни принадлежности, които застрашават потребителите, откриваме и в системата за опасни стоки на ЕК - Rapex. През последните дни тук са публикувани сигнали за опасни пояси, детски играчки и дори модни аксесоари, които са открити на европейския пазара. Като например джапанки, които обаче съдържат токсичен химикал над позволените нива и могат да доведат до репродуктивни проблеми.

Какви са резултатите от проверката вижте във видеото.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и Facebook страницата на рубриката „На твоя страна”.