Това е седми пункт между България и Гърция

Седми пункт между България и Гърция ще бъде готов до края на август. Пътят Рудозем- Ксанти е очакван от родопчани вече 20 години.  В годините на прехода едва ли има по-дългоочакван проект за Смолянска област. Пътят на практика ще предостави пряк достъп до Беломорието.

„Това ще е по-близо от ходене до морето”, категоричен е Стефан Куцев.

Най-близкото населено място от българска страна е Чепенци. За Албена Куцева и съпруга й отварянето на границата има и родов сантимент, защото преди 50 години разделителната ивица ги откъснала от роднините им.

През ГКПП „Илинден-Ексохи“ вече минават и леки автомобили

„По цялата граница имаме роднини от другата страна. И този път наистина ще ни събере, защото разстоянието - вече като физическо разстояние, ще бъде много по-кратко”, посочва  Албена Куцева.

Новият граничен пункт ще съживи и бизнеса в  региона, убедени са местните. „Първо туризмът между двете страни. Второ икономиката- това което ние сега изнасяме обикаля доста, за да влезе в Гърция”, заяви Стефан Сабрутев,  областен управител на Смолян.

Промениха организацията за преминаване на коли през „Кулата”

Пунктът разполага с две площадки, три административни сгради и е с по четири коридора за преминаване на превозни средства. От гръцка страна обаче строителството на пътната инфраструктура и тунелите все още вървят с бавни темпове.

„Ще проведем необходимите разговори на междудържавно ниво, тъй като отварянето на този пункт е изключително важен за региона”, посочи служебният премиер Стефан Янев.

Вече са назначени 12 митнически служители за новия пункт, а в момента се провежда конкурс за 60 нови гранични полицаи.