Това заяви силовият министър в Народното събрание

След като министрите на образованието и правосъдието - Николай Денков и Янаки Стоилов, не откриха нередности в дипломата на главния прокурор Иван Гешев, въпросът на Николай Хаджигенов от групата на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" стигна и до МВР.

„Дали е годна и достатъчна да бъде той магистрат изобщо? На мен лично ми е любопитно защо няма оценки. Например - по стрелкова подготовка, който е един от най-важните предмети, които изучават всички юристи. Оп, извинявайте, ние юристите не изучаваме стрелкова подготовка”, заяви Николай Хаджигенов - депутат от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

Тъй като Академията на МВР е под шапката на вътрешното ведомство, проверка беше извършена и от ресорния министър.

Стоилов с информация за образованието на Гешев

„Аз притежавам копия, подчертавам копия - на някои от документите, свързани с образованието на г-н Иван Гешев. Оригиналите останаха там...ние дипломата така или иначе там не я намерихме и не я намерихме никъде, аз поисках от Висшия съдебен съвет да ми даде възможност да проверя в неговото лично кадрово дело там.И ни беше отказано”, подчерта Бойко Рашков - министър на вътрешните работи.

От Висшия съдебен съвет посъветвали Рашков да види дипломата на Иван Гешев от сайта им. Там обаче били заличени личните данни и вътрешният министър не останал доволен от отговора. Проверка обаче не може да извърши, призна самият той от парламентарната трибуна.

За NOVA от държавното обвинение коментираха, че, цитирам "Прокуратурата няма да слиза на обидно ниското ниво на служебно назначения министър на вътрешните работи. Поради което не смята за необходимо да влиза в полемика по несъществуващ казус".

В писмен отговор на въпрос от Николай Хаджигенов за дипломата за юридическо образование на главния прокурор към образователния министър се посочва, че Иван Гешев е бил приет на 15 септември 1989 г. във Висшия институт „Георги Димитров” при МВР, във факултет „Държавна сигурност” и е изучавал специалността „Защита на сигурността на Народна Република България”. През 1991 г. факултетът е закрит и Гешев продължава обучението си във факултета „Национална полиция”. Там е завършил образованието си на 12 септември 1994 г. и е получил диплома по специалността „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността”, с придобита гражданска специалност „Право”, квалификация „юрист”. В края на обучението си през 1994 г. Гешев полага три юридически изпита: Наказателно право и наказателен процес; Гражданско право и граждански процес; Специални дисциплини. По данни на Академията на МВР на Иван Гешев е издадена диплома.

Викат главния прокурор на изслушване в парламента

Във връзка с въпрос за предприетите мерки от МВР за противодействие нарушенията на политическите права на гражданите по време на изборите, министър Рашков даде подробности за организацията на работа на полицията. 

„Досега подобно противодействие на криминалния вот по време на избори не съм забелязал да има. В обществото по-скоро срещаме одобрение за това, което сме направили", посочи министърът. Той добави, че резултатите са постигнати чрез получаване на изпреварваща информация и службите на МВР са успели да предприемат превантивни действия за предотвратяване на криминалния вот.

Рашков: Прокурори от СГП са влезли в Академията на МВР

Бойко Рашков каза още, че МВР е съставило предупредителни протоколи на 10 200 души, като за всеки един е била получена информация, че готви да предприеме действия срещу политическите права на гражданите - да мотивира да се гласува за една или друга партия.

Министърът посочи също, че МВР е образувало 93 наказателни производства за изборни нарушения, като част от тях все още се работят, а други са приключени и предадени на прокуратурата.

Източник: БТА